V Iráne vlani popravili najmenej 530 ľudí, z toho piatich mladistvých

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 16:51 • 2 min
V Iráne vlani popravili najmenej 530 ľudí, z toho piatich mladistvých

ŽENEVA - Iránske orgány popravili počas minulého roka najmenej 530 ľudí - väčšinu z nich za "nezávažné" drogové delikty. Uvádza sa to v správe, ktorú zverejnila dnes v Ženeve Rada OSN pre ľudské práva.

slovakia

left justify in out

OSN v tejto súvislosti opäť naliehavo vyzvala iránske orgány, aby zrušili udeľovanie trestu smrti mladistvým osobám. Podľa zverejnených údajov boli medzi trestancami, ktorých v Iráne popravili vlani obesením, aj piati muži odsúdení v čase, keď ešte neboli dospelí. Ďalšie dva takéto prípady OSN zaznamenala od začiatku tohto roka.

Podľa bilancie svetovej organizácie nepopravila nijaká iná krajina za posledné desaťročie toľkých neplnoletých delikventov. Koncom roka 2016 čakalo v Iráne na popravu ešte vyše 78 odsúdencov vo veku menej ako 18 rokov.

V dnešnej správe OSN vyjadruje taktiež znepokojenie nad informáciami, podľa ktorých sa väčšina popráv v Iráne vykonáva pred veľkým davom ľudí a medzi divákmi sú aj deti. Okrem toho prichádzajú z tejto krajiny hlásenia o trestaní ľudí mučením a inými neľudskými spôsobmi. Odsúdencom sú podľa týchto údajov naďalej amputované končatiny alebo sú oslepovaní. Časté je aj ich bičovanie.

Prísne trestaní sú v Iráne okrem iných novinári a blogeri, ktorí napríklad kritizujú vládu alebo podľa štátnych orgánov tvoria nepravdivé správy. V polovici decembra skončilo vo väzení najmenej 24 takýchto autorov.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies