V Iráne už tento rok popravili asi 90 ľudí: Rada OSN pre ľudské práva je pobúrená!

NETKY.SK • 22 Február 2014, 07:12 • 2 min
V Iráne už tento rok popravili asi 90 ľudí: Rada OSN pre ľudské práva je pobúrená!

ŽENEVA – V Iráne už tento rok popravili najmenej 80, no možno až 95 ľudí. V piatok o tom informovala Rada OSN pre ľudské práva. Jej hovorkyňa Ravina Shamdasaniová v tejto súvislosti poznamenala, že nárast popráv marí nádeje na lepšie dodržiavanie ľudských práv za vlády nového prezidenta Hassana Rúháního.

slovakia

left justify in out

Ten po nástupe do funkcie minulý rok prisľúbil lepšie vzťahy so Západom a v septembri prepustil desiatky politických väzňov, čo vyvolalo nádeje na zlepšenie situácie v oblasti ľudských práv v Iráne.

Irán je po Číne v poradí druhou krajinou s najvyšším počtom popráv na svete . Minulý rok bolo popravených až 600 ľudí vrátane 28 žien a dvoch neplnoletých osôb. Mnohých z nich popravili na verejnosti. „Je nám ľúto, že nová vláda nezmenila postoj k trestu smrti, ktorý zostáva v platnosti pred širokú škálu trestných činov,“ povedala Shamdasaniová. Teherán vyzvala, aby zaviedol moratórium na vykonávanie trestu smrti. V Iráne sa najvyšší trest udeľuje až za vyše 100 rôznych trestných činov od vlastníctva drog, cez rúhanie po sodomiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona