V Iráne údajne popravili jadrového vedca: Obvinili ho z vyzradenia informácií USA

NETKY.SK • 7 August 2016, 09:32 • 2 min
V Iráne údajne popravili jadrového vedca: Obvinili ho z vyzradenia informácií USA

TEHERÁN - V Iráne údajne popravili jadrového fyzika Šahrama Amírího, ktorý pred časom poskytol Spojeným štátom informácie o iránskom jadrovom programe, napísala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Správy o Amírího poprave, ktoré sa v sobotu objavili v iránskych médiách, potvrdila jeho matka. Tá uviedla, že jej syna v stredu obesili.

 

Amírí (39) zmizol v máji alebo júni 2009 počas púte do saudskoarabskej Mekky a neskôr sa objavil v Spojených štátoch, kam ho podľa jeho slov uniesli agenti CIA, aby od neho pomocou telesného aj duševného mučenia získali informácie o iránskom jadrovom programe.

 

Spojené štáty naopak tvrdia, že k nim Amírí prebehol dobrovoľne, avšak po čase zmenil názor a v júli 2010 sa rozhodol vrátiť do Iránu, kde ho spočiatku oslavovali ako národného hrdinu. Neskôr ho však zatkli, obvinili zo špionáže a odsúdili na desať rokov väzenia.

 

Spojené štáty tvrdenia, že Amírího zadržiavali proti jeho vôli, dlhodobo popierajú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies