V Iráne sa začalo ďalšie vypočúvanie novinára obvineného zo špionáže

NETKY.SK • 10 August 2015, 10:31 • 2 min
V Iráne sa začalo ďalšie vypočúvanie novinára obvineného zo špionáže

TEHERÁN - V Teheráne sa dnes začalo ďalšie súdne vypočúvanie reportéra denníka Washington Post Jasona Rezaiana, ktorý čelí obvineniam zo špionáže. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na iránske štátne médiá.

slovakia

left justify in out

Oficiálna iránska tlačová agentúra IRNA bez uvedenia akýchkoľvek podrobností priniesla len informáciu, že dnes sa začalo Rezaianovo štvrté vypočúvanie, ktoré sa koná s vylúčením verejnosti. Rezaianova obhajkyňa Leila Ahsanová v sobotu uviedla, že pravdepodobne pôjde o posledné vypočúvanie, po ktorom sa prípadu ujme obhajoba. Kedy súd vynesie rozsudok, zatiaľ nie je jasné. V prípade uznania za vinného však Rezaianovi hrozí trest 10-20 rokov väzenia, proti ktorému sa bude môcť odvolať.

 

Proces s vedúcim kancelárie denníka Washington Post v Teheráne sa na pôde súdu, ktorý sa zaoberá  bezpečnostnými prípadmi, začal 26. mája. Rezaiana vtedy obvinili zo špionážnych aktivít namierených voči Iránu a zo šírenia propagandy proti islamskej republike. Rezaiana, ktorý je americkým aj iránskym občanom, jeho manželku, novinárku Yeganeh Salehiovú a dvoch iránsko-amerických fotografov zatkli vlani v júli v Teheráne. Všetkých okrem 39-ročného Rezaiana neskôr prepustili.

 

Rezaian sa narodil a väčšinu svojho života strávil v Spojených štátoch. Vedenie denníka Washington Post, americký prezident Barack Obama i ľudskoprávne organizácie Rezaianovo zadržiavanie i celý proces opakovane kritizujú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies