V Iráne popravili podnikateľa Chosravího za spreneveru 2,6 miliardy dolárov

NETKY.SK • 24 Máj 2014, 08:20 • 2 min
V Iráne popravili podnikateľa Chosravího za spreneveru 2,6 miliardy dolárov

TEHERÁN - Iránskeho podnikateľa a miliardára Mahafarída Amira Chosravího, známeho tiež pod menom Amír Mansúr Áríá, popravili dnes v teheránskej väznici Evín. S odvolaním sa na štátnu televíziu o tom informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Chosraví stál za najväčším bankovým podvodom od islamskej revolúcie, ktorá sa v krajine uskutočnila v roku 1979. Podvod v rozsahu 2,6 miliardy dolárov sa týkal sfalšovania dokumentov použitých na získanie úveru od jednej z iránskych štátnych bánk na nákup veľkých, štátom vlastnených spoločností.
      

Poprava prišla po tom, ako najvyšší súd potvrdil rozsudok. Trestu smrti čelia tri ďalšie osoby zapletené do prípadu. Proces vyvolal otázky ohľadom korupcie v najvyšších kruhoch prísne kontrolovanej ekonomiky počas vlády bývalého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.
      

Ahmadínežádovi kritici obvinili jeho blízkeho spolupracovníka Esfandiára Rahíma Mašaího zo spojenectva s Chosravím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies