V Iráne obnovili činnosť jadrovej továrne na výrobu hexafluoridu uránu

NETKY.SK • 28 Jún 2018, 06:13 • 2 min
V Iráne obnovili činnosť jadrovej továrne na výrobu hexafluoridu uránu

LONDÝN - Irán opätovne otvoril jadrovú továreň, ktorá nebola v prevádzke deväť rokov. Oznámila to v stredu Organizácia pre jadrovú energiu Iránu (AEOI) v čase, keď sa Teherán pripravuje zvýšiť svoju kapacitu obohacovania uránu, ak by došlo k zlyhaniu jadrovej dohody po odstúpení USA.

slovakia

left justify in out

Americko-iránske napätie sa obnovilo po tom, ako sa americký prezident Donald Trump rozhodol odstúpiť od tohto prelomového dokumentu z roku 2015, keď ju označil za nedokonalú. Na jej základe Irán obmedzil svoj program obohacovania uránu výmenou za zmiernenie medzinárodných sankcií uvalených voči Teheránu.

 

Európski signatári sa snažia dohodu s Iránom zachrániť, avšak iránsky najvyšší duchovný ajatolláh Chameneí tento mesiac nariadil AEOI, aby začala prípravy na zvýšenie kapacity obohacovania uránu v prípade, ak by úsilie Európanov zlyhalo.

 

Podľa AEOI bolo obnovenie činnosti zariadenia reakciou na Chameneího výzvu a Trumpovo odmietnutie dohody. Dané zariadenie je súčasťou komplexu na konverziu uránu pri meste Isfahán. V továrni sa vyrába hexafluorid uránu (UF6), ktorý sa používa v centrifúgach na obohacovanie uránu.

 

Tento krok je symbolický a v súlade s jadrovou dohodou. Islamská republika môže obohacovať urán na 3,67 percenta, čo je hlboko pod 90 percentami obohacovania, ktoré je potrebné pre výrobu jadrových zbraní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies