V Iraku zmizol nebezpečný rádioaktívny materiál

NETKY.SK • 18 Február 2016, 07:07 • 2 min
V Iraku zmizol nebezpečný rádioaktívny materiál

BAGDAD - Iracké úrady pátrajú po "veľmi nebezpečnom" rádioaktívnom materiáli, ktorý bol odcudzený vlani v novembri. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z irackej vlády.

slovakia

left justify in out

Bližšie nešpecifikovaná látka bola uložená v ochrannom puzdre vo veľkosti laptopu v sklade neďaleko juhoirackého mesta Basra. Komplex patrí veľkej americkej spoločnosti Weatherford, ktorá poskytuje služby v oblasti ropného priemyslu.

 

Agentúra Reuters sa o odcudzení rádioaktívneho materiálu dozvedela z dokumentu irackého ministerstva životného prostredia. Pravdivosť informácie jej následne potvrdili siedmi predstavitelia irackých bezpečnostných zložiek, ako aj environmentálnych a provinčných úradov.

 

Uvedení činitelia vyjadrili obavy, že by ukradnutá látka mohla byť použitá ako zbraň, ak by ju získali extrémisti z organizácie Islamský štát (IS). Iracká vláda i spoločnosť Weatherford so sídlom v texaskom Houstone sa k záležitosti odmietli oficiálne vyjadriť.

 

Odcudzený rádioaktívny materiál sa využíva pri takzvanej priemyselnej rádiografii, pomocou ktorej sa odhaľujú kazy v ropnom a plynovom potrubí. Údajne mal patriť spoločnosti SGS Turkey so sídlom v Istanbule.

 

Podľa dokumentu citovaného agentúrou Reuters zo skladovacieho zariadenia firmy Weatherford v provincii Basra ukradli "vysoko nebezpečný rádioaktívny zdroj Ir-192". Ide o izotop irídia, ktorý sa používa aj pri liečbe rakoviny.

 

Jeden z nemenovaných činiteľov uviedol, že odcudzené puzdro obsahovalo do desať gramov kapsúl izotopu Ir-192. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) túto látku zaraďuje do druhej kategórie nebezpečnosti, čo znamená, že pri nesprávnej manipulácii môže spôsobiť trvalé ujmy na zdraví či dokonca úmrtie.

 

Po zmiznutej látke intenzívne pátrajú iracké bezpečnostné sily, keďže existujú obavy, že by ju extrémisti mohli využiť na výrobu takzvanej špinavej bomby. Zatiaľ však neexistujú indície o tom, že by látku získala organizácia Islamský štát, ktorá ovláda rozsiahle územia Iraku a Sýrie.

 

V oblasti Basry, kde došlo k odcudzeniu rádioaktívneho irídia, ozbrojenci IS neoperujú. Vyvíjajú tam ale činnosť viaceré šiitské milície a zločinecké gangy.

 

Iracké úrady zatiaľ nevedia, kto je za krádež zodpovedný. Páchatelia však zariadenie spoločnosti Weatherford dobre poznali, keďže sa nenašli dôkazy o násilnom vniknutí do objektu, uviedol Reuters.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona