V Iraku vypukla epidémia cholery, má prvé obete

NETKY.SK • 20 September 2015, 09:54 • 2 min
V Iraku vypukla epidémia cholery, má prvé obete

BAGDAD - Iracký premiér Hajdar Abádí nariadil denne testovať vodu a prijať aj ďalšie opatrenia v snahe zabrániť epidémii cholery, ktorej v oblasti západne od Bagdadu podľahlo už najmenej šesť ľudí.

slovakia

left justify in out

Ohnisko nákazy sa zrejme nachádza v meste Abú Ghrajb, kde došlo k úmrtiam a kde choleru diagnostikovali ďalším najmenej 70 osobám. Naposledy v Iraku epidémia cholery vypukla v roku 2012 v okolí severoirackého Kirkúku a Kurdistane, keď ju diagnostikovali u asi 300 ľudí. Päť rokov pred tým cholere podľahlo najmenej 24 ľudí a infekcia sa potvrdila u 4000 osôb.

 

Vodovody a kanalizácie sú v Iraku zastarané a zle udržiavané a rozvoju či obnove infraštruktúry bránia roky vojny.

Abádí v sobotu vyhlásil, že Irak bude spolupracovať s OSN, Červeným polmesiacom a Detským fondom OSN, aby v okolí Abú Ghrajb vybudoval ďalšie zariadenia na úpravu vody. Okrem toho nariadil vyčleniť prostriedky na nákup balenej pitnej vody a distribuovať ju v postihnutých oblastiach, kde žijú tisíce rodín vysídlené zo západu krajiny v dôsledku postupu extrémistickej organizácie Islamský štát.

 

Pri svojej najťažšej forme cholera spôsobuje akútne hnačky, ktoré môžu zapríčiniť dehydratáciu a zlyhanie obličiek v priebehu niekoľkých hodín. Prenáša sa najmä prostredníctvom kontaminovanej vody a potravín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies