VIDEO V Iraku sa začala veľká ofenzíva: Má skoncovať s Islamským štátom v krajine

NETKY.SK • 17 Október 2016, 15:06 • 2 min
VIDEO V Iraku sa začala veľká ofenzíva: Má skoncovať s Islamským štátom v krajine

BAGDAD - Dlho očakávaná ofenzíva zameraná na opätovné dobytie irackého mesta Mósul z rúk džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) sa začala, oznámil v noci na dnes v štátnej televízii iracký premiér Hajdar Abádí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

 

"Nadišla tá hodina a okamih veľkého víťazstva je blízko," vyhlásil Abádí, obklopený poprednými veliteľmi ozbrojených síl. "Oznamujem dnes začiatok operácie na oslobodenie provincie Ninive," citovala ho agentúra Reuters. Mósul je hlavným mestom uvedenej provincie.

 

Iracké sily a bojovníci kurdských polovojenských jednotiek péšmarga vyčistili v prvý deň bitky o iracké mesto Mósul približne 200 štvorcových kilometrov územia, ktoré bolo pod kontrolou Islamského štátu (IS). Na tlačovej konferencii to oznámil prezident irackého Kurdistanu Masúd Barzání. "Toto je po prvý raz, keď sa krv péšmargov a irackej armády zmiešala na bojisku. Dúfam, že to je predzvesťou dobrého pre budúcnosť," citovala Barzáního, ktorý vyzdvihol spoluprácu v snahe o znovudobytie hlavnej bašty IS v severnom Iraku, tlačová agentúra DPA.


Barzání mal tlačovú konferenciu v blízkosti frontových línií. V sprievode niekoľkých významných irackých predstaviteľov vyjadril presvedčenie, že je možné zabrániť odvetným útokom a že kurdské a iracké vojenské sily budú spolupracovať, "aby zaručili, že sa z Mósulu nestane ďalšie (sýrske obliehané mesto) Aleppo".

 

Bitka o Mósul, druhé najväčšie iracké mesto ležiace na severe krajiny, bude podľa očakávaní trvať niekoľko týždňov, ak nie mesiacov. Sám Abádí pre televíziu CNN v septembri povedal, že armáda sa pripravuje "bojovať mnohé mesiace".

 

Mósul je posledným mestským centrom, ktoré je stále pod kontrolou IS v Iraku po sérii vojenských operácií proti džihádistom, ktorí sa v roku 2014 rýchlo zmocnili veľkej časti územia krajiny. Bol tiež najväčším mestom v tzv. kalifáte, ktorý IS vtedy vyhlásil na obsadených územiach Iraku a Sýrie. Pred obsadením džihádistami mal Mósul viac ako dva milióny obyvateľov, odhaduje sa, že v súčasnosti v ňom zostáva asi milión ľudí.

 

Prípravy na ofenzívu v Mósule iracká armáda a jej spojenci spustili už pred istým časom. Spojenými štátmi vedená vojenská koalícia a iracké sily pritom útočia na ciele IS letecky už viac ako rok. V operačnom centre vytvorenom na koordináciu ofenzívy pôsobia desiatky amerických a britských poradcov, uviedla CNN.

 

Na ofenzíve sa má podieľať 30.000 príslušníkov rôznych ozbrojených síl, prevažne z irackej armády a kurdských jednotiek péšmarga. Pozemné operácie by mali viesť iracké sily za podpory spojeneckých náletov a poradcov.

 

"Sme hrdí na to, že stojíme pri vás v tejto historickej operácii," napísal vyslanec USA pre koalíciu bojujúci proti IS Brett McGurk na Twitteri po oznámení o začiatku ofenzívy.

 

Pentagón: Ofenzíva na Mósul je rozhodujúcim momentom v boji proti IS

Americká vláda označila začiatok vojenskej ofenzívy na severoiracké mesto Mósul, baštu tzv. Islamského štátu (IS), za "rozhodujúci moment" v boji proti tejto teroristickej skupine.

 

Spojené štáty a ďalší členovia medzinárodnej koalície "sú pripravení podporiť iracké bezpečnostné sily, bojovníkov kurdských jednotiek péšmarga a obyvateľov Iraku v ťažkom boji, ktorý je pred nimi", uviedol v noci nadnes minister obrany USA Ashton Carter.

 

Šéf Pentagónu vyjadril súčasne presvedčenie, že Iračania zvíťazia nad extrémistami a oslobodia Mósul i zvyšok krajiny od "nenávisti a brutality" militantov z IS, vyplýva z jeho vyjadrení, o ktorých informovali agentúra AP a DPA.

 

Podľa odhadov OSN by boje o Mósul mohli z domovov vyhnať viac ako milión ľudí, čo zhorší humanitárnu situáciu v Iraku. Pre utečencov už zriaďujú tábory.

 

Pred plánovanou operáciou iracké vzdušné sily v nedeľu ráno zhodili nad Mósulom "desaťtisíce" letákov, v ktorých armáda civilné obyvateľstvo upozornila na blížiacu sa ofenzívu a ktoré obsahovali aj bezpečnostné pokyny. "Je čas na víťazstvo," písalo sa v nich.

 

Na strane IS sa objavili správy o rozrastajúcej sa sieti tunelov vedúcich von z mesta. Teroristická skupina tiež umožnila zraneným bojovníkom odchod z Mósulu a prepustila väzňov odsúdených za menej závažné činy. Militanti okrem toho podnikali opatrenia zamerané na zníženie účinnosti leteckých útokov.

 

Americkí armádni predstavitelia odhadujú, že v Mósule sa nachádza 3500 až 5000 bojovníkov IS. Stúpenci skupiny tvrdia, že ich je okolo 7000.

 

Okolo Mósulu v posledných dňoch vypukli opakovane zrážky a v nedeľu sa objavilo viacero známok, že ofenzíva je blízko. Išlo napríklad o nálet na jeden z hlavných mostov v meste.

 

 

 

OSN má "nesmierne obavy" o civilistov postihnutých bojmi v Mósule

rganizácia Spojených národov vyjadrila dnes "nesmierne obavy" o viac než milión ľudí žijúcich v irackom meste Mósul po tom, ako sa začala vojenská operácia s cieľom oslobodiť ho od džihádistickej skupiny Islamský štát (IS).

 

"Desaťtisíce irackých dievčat, chlapcov, žien a mužov môžu byť v obkľúčení alebo ich môžu zadržiavať ako ľudské štíty," uviedol koordinátor humanitárnej pomoci OSN Stephen O'Brien. "Desaťtisíce môžu byť násilne vyhnané alebo uviaznu medzi bojovými líniami," dodal vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

 

O'Brien tiež zopakoval predošlé varovania svetovej organizácie, že boje v Mósule by v závislosti od svojej intenzity a rozsahu mohli v najhoršom prípade prinútiť k úteku z domovov až milión ľudí.

 

Podľa Kurdov bude bitka o Mósul krátka

Jednotky džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) majú v irackom meste Mósul k dispozícii aj ozbrojencov, ktorí sa tam stiahli z iných kurdských miest.


Pre kurdskú tlačovú agentúru Rudaw tento predpoklad vyslovil veliteľ kurdských polovojenských jednotiek péšmarga Džamál Iminiki. Podľa jeho slov sa do Mósulu zrejme stiahli aj islamisti z miest Ramádí, Tikrít a Bajdží, ktoré sú už pod kontrolou irackých vládnych síl.


V súvislosti s dnešným začiatkom ofenzívy irackej armády v Mósule Iminiki upozornil, že v prípade takého veľkého mesta je nemožné robiť prognózy, ako sa boje budú vyvíjať. Súvisí to okrem iného aj s nedostatkom informácií o počte islamistov, ktorí sa tam po porážke svojich síl v iných irackých mestách. Pripustil však, že porazení džihádisti sa mohli vydať bojovať aj do susednej Sýrie. 


Saíd Mamuzini, ktorý je hovorcom Kurdskej demokratickej strany (KDP) v provincii Mósul, pre Rudaw vyjadril presvedčenie, že "vojna o Mósul bude krátka a IS bude porazený". 


Uviedol však, že podľa jeho informácií IS zmenil bojovú taktiku: na území Mósulu napr. vybudoval sieť tunelov, pripravil samovražedných atentátnikov a nastražil v meste míny. 


Mamuzini tvrdí, že IS v Mósule bude bojovať podľa rozkazu svojho vodcu abú Bakra Baghdádího, ktorý chce, aby džihádisti Mósul bránili, ale ak by mesto nedokázali udržať, majú ho zničiť a spáchať masové vraždy civilistov.

 

Vo vážnom nebezpečenstve sa nachádza približne 1,2 milióna Iračanov

Vo "vážnom nebezpečenstve" sa nachádza približne 1,2 milióna Iračanov po tom, ako tamojšia vláda spustila v noci na dnes rozsiahlu ofenzívu v meste Mósul s cieľom oslobodiť ho od džihádistickej skupiny Islamský štát (IS), varovala humanitárna organizácia Nórska rada pre utečencov (NRC).

 

"NRC opakuje svoju výzvu smerom ku všetkým stranám konfliktu, aby bola zaručená bezpečnosť žien, detí a mužov, ktorí viac než dva roky žili pod brutálnym útlakom, tým, že sa ako najvyššia priorita zriadia únikové cesty," uvádza sa vo vyhlásení tejto organizácie, z ktorého citovala agentúra DPA.

 

"Najvyššou prioritou je teraz vytvorenie naozaj bezpečných ciest von z mesta. Už sme videli fatálne následky na takzvaných bezpečných trasách v prípade mesta Fallúdža, nemôžeme preto vystaviť takýmto rizikám znova ďalšie tisíce Iračanov," povedal riaditeľ NRC v Iraku Wolfgang Gressmann.

 

NRC upozornila, že v existujúcich utečeneckých táboroch v danej oblasti je k dispozícii miesto len pre niečo vyše 60.000 ľudí. V prvých dňoch ofenzívy sa ale očakáva únik vyše 200.000 civilistov.

 

Erdogan: Turecko sa zapojí do ofenzívy na iracký Mósul

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že Ankara sa zapojí do operácie zameranej na dobytie severoirackého mesta Mósul, ktoré kontrolujú extrémisti z organizácie Islamský štát (IS). Iracká vláda pritom takúto ponuku už v minulosti odmietla a trvala na tom, že pri ofenzíve sa bude spoliehať výhradne na vlastné sily.

 

"Budeme v tejto operácii... Nie je možné, aby sme zostali mimo," povedal dnes podľa agentúry DPA Erdogan v televíznom prejave. Ďalej zdôraznil, že Turecko má s Irakom 350-kilometrovú hranicu.

 

Turecký vicepremiér a hovorca vlády Numan Kurtulmuš uviedol, že Ankara už vycvičila 3000 bojovníkov, ktorí sa podieľajú na mósulskej operácií. Odkazoval tak na kurdské oddiely péšmarga a tiež sunnitské milície. Taktiež však zopakoval, že Ankara má aj "plán B a plán C", ku ktorým pristúpi, ak nebude môcť vstúpiť do Mósulu.

 

Turecko zároveň aj napriek odporu zo strany Bagdadu trvá na tom, že nestiahne svojich vojakov z vojenskej základne pri meste Bašika neďaleko Mósulu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies