V Iraku sa konajú voľby: Krajinu otriasa násilie, pripravené sú bezpečnostné opatrenia

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 07:48 • 2 min
V Iraku sa konajú voľby: Krajinu otriasa násilie, pripravené sú bezpečnostné opatrenia

BAGDAD - V Iraku sa v stredu konajú prvé parlamentné voľby od stiahnutia amerických jednotiek pred troma rokmi. Krajinou však otriasa násilie, ktoré je na najvyššej úrovni od roku 2008.

slovakia

left justify in out

Len minulý týždeň si vyžiadalo 160 obetí, v predvečer hlasovania zahynulo naprieč Irakom 50 ľudí. Voľby preto sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, v hlavnom meste Bagdad hliadkujú aj vojenské vrtuľníky. Vláda dočasne uzavrela tamojšie letisko ako aj hlavné cestné ťahy vedúce do mesta.

 

V takmer 50 000 hlasovacích staniciach môže odovzdať svoj hlas vyše 20 miliónov oprávnených voličov. O 328 mandátov sa uchádza viac než 9 000 kandidátov z takmer 280 strán a zoskupení. Hlasovať sa nebude v častiach prevažne sunnitskej provincie Anbár, kde bezpečnostné sily bojujú proti islamistom kontrolujúcim provinčné hlavné mesto Ramádí a neďalekú Fallúdžu. 

 

Premiér Núrí al-Málikí sa vo voľbách uchádza o tretie funkčné obdobie. Čelí tvrdej opozícii zo strany politických oponentov, napriek tomu však ostáva favoritom. Očakáva sa, že jeho šiitská koalícia Právny štát zvíťazí, hoci podľa analytikov väčšinu nezíska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona