V čínskej ekonomike rastie riziko vzniku bubliny

NETKY.SK • 21 Jún 2011, 08:06 • 2 min
V čínskej ekonomike rastie riziko vzniku bubliny

V čínskej ekonomike rastie riziko vzniku bubliny

slovakia

left justify in out

img

V posledných štvrťrokoch je motorom svetovej ekonomiky takzvaný rozvíjajúci sa svet. A predovšetkým Čína. Spomalenie rastu tohto sveta by sa ihneď prejavilo v tých ekonomikách, ktorých rast závisí od vývozu. Medzi ne patrí Nemecko, ale aj Česko. Uvádza to David Navrátil, ekonóm Českej sporiteľne v autorskom článku na internetovom portáli iDNES.cz.
      Preto by nemala zapadnúť správa, že sa pre finančný sektor v Číne chystá (záchranný) balíček. Podľa dostupných informácií by mala vláda prevziať zlé úvery, ktoré vytvorili špeciálne inštitúcie lokálnych vlád. A to v hodnote 463 miliárd USD (324,46 miliardy eur). Na porovnanie: absolútne je to polovica tohto, čo bolo schválené v USA na záchranu ich bankového sektora koncom roku 2008 (TARP).
      Pokiaľ však zoberieme do úvahy, že veľkosť čínskej ekonomiky je asi tretinou americkej, potom je balíček vlastne 1,5-násobkom toho, čo sa vyčlenilo na záchranu veľkých bánk v Spojených štátoch.
      Pomer medzi cenou nehnuteľností a disponibilným dôchodkom domácností v Číne je vyšší než bol v Japonsku pred spľasnutím ich bubliny s nehnuteľnosťami. V Pekingu je to dokonca 27:1. Priemerná domácnosť bude splácať byt 27 rokov.
      Prasknutiu bubliny a recesii predchádza uvoľnenie menovej politiky, regulácie a opustenie opatrnosti pri úverovaní. V Číne je bublina. O tom sa nemôže pochybovať. A aj napriek zvyšovaniu úrokových sadzieb centrálnou bankou Číny sú menové podmienky stále uvoľnené.
      V Číne tak neustále rastie riziko spľasnutia bubliny. A náklady na záchranu bude masívne financovať štát, podobne ako v EÚ alebo USA. A to prasknutie bubliny môže narušiť krehké oživenie doznievajúcej globálnej recesie.
      Čína bude dlhodobým motorom rastu svetovej ekonomiky. Ale nevyhne sa recesiám, pretože tie patria k životu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies