V Indii vznikol 29. štát Telangána

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 06:57 • 2 min
V Indii vznikol 29. štát Telangána

HAJDARÁBÁD - Druhá najľudnatejšia krajina India má od pondelka 29 štátov.

slovakia

left justify in out

Najnovším je Telangána, ktorej parlament ešte vo februári rozhodol o rozdelení východoindického Ándhrapradéša. Tridsaťpäťmiliónová Telangána je rozdelená na 11 územnosprávnych oblastí vrátane hlavného mesta Hajdarábád.

 

Poslanci sa obhajovali tvrdením, že ándhrapradéšska samospráva chudobný región zanedbáva. Hajdarábád bol pritom až doteraz správnym centrom Ándhrapradéša a v krajine je známy ako stredisko informačno-technologického priemyslu. Nasledujúcich desať rokov bude mesto patriť tak k Telangáne, ako aj k Ándhrapradéšu. Kritici osamostatnenia Telangány upozorňujú, že vyhovenie požiadavkám separatistov môže v národnostne a nábožensky rôznorodej krajine otvoriť "Pandorinu skrinku". 

 

India naposledy zmenila svoje územnosprávne členenie v roku 2000, keď z ekonomicky nerozvinutých oblastí na severe vznikli tri nové štáty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies