V Indii sa konajú najväčšie demokratické voľby na svete: Voliť môže až 814 miliónov ľudí!

NETKY.SK • 7 Apríl 2014, 09:55 • 2 min
V Indii sa konajú najväčšie demokratické voľby na svete: Voliť môže až 814 miliónov ľudí!

GUVÁHÁTÍ - Voliči na severovýchode Indie v pondelok odštartovali prvú z deviatich fáz parlamentných volieb v krajine, ktoré sú tradične považované za najväčšie demokratické hlasovanie na svete.

slovakia

left justify in out

Ako prví dostali možnosť voliť obyvatelia štátov Ásam a Tripura, zatiaľ čo v iných častiach Indie sa tak stane počas nasledujúcich piatich týždňov. K volebným urnám bude môcť pristúpiť až 814 miliónov oprávnených voličov, čo je o sto miliónov viac ako pri posledných parlamentných voľbách v roku 2009. Rozhodovať budú o novom zložení 545-člennej dolnej komory parlamentu, kde sa očakáva oslabenie pozície vládneho Indického národného kongresu (INC) v prospech opozičnej Indickej ľudovej strany (BJP).

 

Podobne ako v roku 2009 je však nejasné, či dokáže niektorá z najväčších strán získať dostatok hlasov na to, aby dokázala vládnuť sama. Zverejnenie výsledkov volieb je naplánované na 16. mája. Polícia v Ásame počas hlasovania nasadila do terénu takmer 25-tisíc príslušníkov, keďže sú obavy z narušenia "národnostnými povstaleckými skupinami a maoistickými vzbúrencami".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies