V Indii našli pavúka, čo vyzerá ako Triediaci klobúk z Harryho Pottera

NETKY.SK • 15 December 2016, 11:26 • 2 min
V Indii našli pavúka, čo vyzerá ako Triediaci klobúk z Harryho Pottera

NAÍ DILLÍ - Indickí biológovia Javed Ahmed, Rajashree Khalap a Sumukha J. N. objavili a popísali nový druh pavúka, ktorý sa podobá na Triediaci klobúk z filmov o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi. Nový druh pomenovali Eriovixia gryffindori po fiktívnom čarodejníkovi Godricovi Gryffindorovi, ktorému spomínaný klobúk patril.

slovakia

left justify in out

Eriovixia gryffindori dorastá do dĺžky iba sedem milimetrov a patrí do čeľade križiakovité (Araneidae). Netradičný vzhľad tohto pavúka slúži na imitáciu suchých listov, aby sa tak ukryl pred predátormi. Vedci objavili tento druh v pohorí Západný Ghát v juhoindickom štáte Karnátaka. "Keď sme ho našli, rozhodli sme sa ho pomenovať po Triediacom klobúku," uviedol Ahmed s tým, že o ich objave sa dozvedela aj autorka kníh o Harrym Potterovi J. K. Rowling. "Bola nadšená. Povedala nám, že je poctená a zagratulovala nám," dodal Ahmed, ktorý spolu s kolegami publikovali popis nového druhu v časopise Indian Journal of Arachnology.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies