V Indii aplikovali obyvateľom už miliardu dávok vlastnej vakcíny proti covidu

NETKY.SK • 21 Október 2021, 10:02 • 2 min
V Indii aplikovali obyvateľom už miliardu dávok vlastnej vakcíny proti covidu

NAÍ DILLÍ - Vláda hovorí o obrovskom úspechu, keďže pred pár mesiacmi v krajine kolaboval zdravotnícky systém.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V Indii podali obyvateľom už jednu miliardu vakcín domácej výroby proti koronavírusu. Tento míľnik dosiahla krajina pol roka po tom, ako tam zaznamenali rapídny nárast počtu prípadov nákazy, ktorý viedol ku kolapsu zdravotného systému. Informovala  o tom agentúra AFP.

 

Denne zaočkujú 8 miliónov ľudí

"Gratulujem, India! Toto je výsledok vizionárskych vodcovských schopností premiéra (Naréndru) Módího," napísal na Twitteri indický minister zdravotníctva Mansuch Mándavijá. India spustila svoju očkovaciu kampaň v januári tohto roka. Po pomalom štarte teraz v krajine denne aplikujú až osem miliónov dávok vakcíny.

 

img

 

Viac dávok vakcín proti koronavírusu ako India, aplikovala svojim obyvateľom iba Čína, a to 2,3 miliardyPodľa indickej vlády dostali už takmer tri štvrtiny indickej dospelej populácie aspoň prvú dávku vakcíny a plne zaočkovaných je 30 percent obyvateľov krajiny, v ktorej žije približne 1,3 miliardy ľudí.

 

Súvisiaci článok: Indická vakcína Covaxin dosiahla účinnosť na úrovni takmer 80 percent. Dokáže však ľudí ochrániť aj pred delta variantom?

 

Potvrdili 34-miliónov pozitívnych prípadov

V Indii však stále ostávajú nezaočkované stovky miliónov ľudí. Až 40 percent obyvateľov subkontinentu totiž tvoria osoby mladšie než 18 rokov, ktorým doteraz nedali ani len prvú dávku protikoronavírusovej vakcíny. 

 

Indické médiá však minulý týždeň informovali, že indický regulačný úrad odporučil použitie domácej vakcíny Covaxin, ktorá je jednou zo siedmich vakcín schválených v Indii na očkovanie osôb mladších ako 18 rokov.

 

img

 

Indická vláda údajne plánuje dosiahnutie tohto míľnika osláviť poďakovaním indického premiéra Naréndru Módího zdravotníckym pracovníkom, ako aj rozsvietením pamätníkov v národných farbách.

 

Podľa oficiálnych štatistík zaznamenali v Indii od začiatku pandémie niečo vyše 34 miliónov prípadov nákazy a približne 452 000 úmrtí. Avšak predpokladá sa, že skutočný počet obetí aj prípadov je oveľa vyšší.

 

Prečítajte si tiež: India zaočkovala počas jedného dňa rekordných 8 miliónov ľudí

 

Deň bez úmrtia

Denný prírastok nových prípadov nákazy v poslednom čase prudko klesol a v Indii v súčasnosti denne zaznamenajú niečo menej než 20 000 nových infekcií.

 

V Bombaji dokonca prednedávnom nezaznamenali počas jedného dňa ani jedno úmrtie v súvislosti s covidom. Stalo sa tak vôbec prvýkrát od začiatku pandémie. V krajine tiež zrušili množstvo pandemických opatrení a život miestnych obyvateľov sa vrátil viac-menej do normálu.

 

Prečítajte si tiež: Celosvetový počet obetí pandémie prekročil štyri milióny



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona