V Indickom oceáne ukončili pátranie po stratenom malajzijskom boeingu

NETKY.SK • 17 Január 2017, 08:59 • 2 min
V Indickom oceáne ukončili pátranie po stratenom malajzijskom boeingu

SYDNEY - Pátranie po stratenom malajzijskom lietadle, ktoré zmizlo pred necelými tromi rokmi počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu, dnes ukončili po prehľadaní vytýčenej zóny v Indickom oceáne bez toho, aby sa našla po ňom akákoľvek stopa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Austrálske centrum, ktoré koordinovalo pátracie akcie, oznámilo ich oficiálne zastavenie, keďže nasadené zložky neboli úspešné ani v odľahlej časti oceánu s rozlohou 120.000 štvorcových kilometrov. Odporúčanie vyšetrovateľov, aby sa pátranie presunulo do ďalšej oblasti, austrálska vláda neprijala.

 

Lietadlo linky MH370 spoločnosti Malaysia Airlines zmizlo z obrazoviek radarov 8. marca 2014. V Boeingu 777 sa nachádzalo 239 ľudí, pričom väčšinu cestujúcich tvorili čínski občania.

Osud tohto nezvestného stroja patrí medzi najväčšie záhady v dejinách civilného letectva. Predpokladá sa, že lietadlo sa po vyčerpaní paliva zrútilo do odľahlej oblasti na juhu Indického oceánu, ďaleko od západného pobrežia Austrálie.

 

"Napriek všemožnému úsiliu s využitím najlepších dostupných vedeckých poznatkov, najmodernejšej technológie, ako aj modelovania a poradenstva vysoko kvalifikovaných profesionálov, ktorí sú najlepší vo svojej sfére, toto pátranie, nanešťastie, neviedlo k určeniu polohy lietadla," uviedlo austrálske koordinačné centrum v zverejnenom vyhlásení.

 

Náklady na pátranie v hlbokých vodách oceánu dosiahli 160 miliónov dolárov, pričom išlo o najdrahšiu a najzložitejšiu operáciu tohto druhu v doterajších dejinách letectva. Austrália, Malajzia a Čína ako krajiny, ktoré pomáhali túto operáciu financovať, sa vlani dohodli, že pokiaľ sa neobjavia nové dôkazy poukazujúce na konkrétne miesto, kde by sa mohlo lietadlo nachádzať, bude pátranie po prehľadaní vytýčenej zóny zastavené.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona