V hre o premiérsky post zostávajú naďalej štyria ľudia

NETKY.SK • 22 Marec 2014, 15:39 • 2 min
V hre o premiérsky post zostávajú naďalej štyria ľudia

BRATISLAVA - Robert Kaliňák, Marek Maďarič, Peter Kažimír, Pavol Paška.

slovakia

left justify in out

To sú štyri mená, ktoré zostávajú naďalej v hre o premiérsky post v prípade, ak by súčasný šéf exekutívy Robert Fico (Smer-SD) zvíťazil v sobotu 29. marca v druhom kole prezidentských volieb.
      

Ktorý z nich to nakoniec bude, nechcel Fico v dnešnej diskusnej relácii RTVS prezradiť. "Sú minimálne štyria kandidáti, ktorí prichádzajú do úvahy. Rozhodnú štruktúry Smeru-SD, kto z nich bude premiér," ozrejmil.
      

Ubezpečil však, že ak by sa aj presunul do Prezidentského paláca, naďalej bude zachovaná maximálna kontinuita vo vládnutí a napĺňania programového vyhlásenia.
      

Zároveň deklaroval, že v novej pozícii by pôsobil nadstranícky, avšak naďalej by mu ostalo, ako zdôraznil, jeho silné sociálne cítenie. Poznamenal, že ukázal veľa príkladov, keď bol schopný postaviť sa mimo stranícke pozície. "Úlohou prezidenta nie je nahrádzať opozičné strany a parlament," konštatoval na margo úlohy hlavy štátu, ktorá má predovšetkým hľadať riešenia tam, kde sa ťažko hľadá dohoda. "Je potrebné, aby prezident spájal," upozornil.
      

Na poznámku moderátora, že podľa prieskumov verejnej mienky patrí medzi dlhodobo najdôveryhodnejších, ale aj najnedôveryhodnejších politikov, čím v podstate polarizuje spoločnosť, reagoval, že "vízie spájajú a rozhodnutia rozdeľujú". Pripomenul, že prezident neprijíma exekutívne rozhodnutia, ale koná podľa ústavy, kde sú jeho právomoci také, ktoré nevedú ku konfrontácii.
      

Jeho súper Andrej Kiska však nevidí stabilitu, tak ako o tom hovorí premiér, v tom, aby hlava štátu, predseda vlády aj parlamentu pochádzali z jednej politickej strany. "Išli ste za premiéra a dali ste nejaký sľub ľuďom, tak ho, prosím, naplňte, lebo toto teraz vyzerá ako útek pred zodpovednosťou. Ľudia sú tu nespokojní a vy nenapĺňate tie sľuby, ktoré ste im dali," adresoval Ficovi.
      

Rovnako odmietol tvrdenie, že po zvolení bude predĺženou rukou opozície. "Vždy by som hovoril za ľudí a hľadal riešenia, aby sa situácia zlepšila," deklaroval. Nie je ani zástancom posilňovania právomocí hlavy štátu. "Koncentrácia moci v rukách jedného človeka môže prinášať isté riziká, hlavne ak by sa do tej funkcie dostal človek, ktorý vďaka svojmu populizmu alebo manipulácii ľudí nezastával tie postoje, ktoré by sme na Slovensku potrebovali," upozornil Kiska. Ako príklad uviedol, že pred desiatimi rokmi bolo Slovensko blízko k tomu, aby sa stal najvyšším ústavným činiteľom vtedajší predseda HZDS Vladimír Mečiar.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona