V hre o Krištáľový glóbus z Karlových Varov je aj Marek Najbrt

NETKY.SK • 6 Jún 2012, 12:11 • 2 min
V hre o Krištáľový glóbus z Karlových Varov je aj Marek Najbrt

V hre o Krištáľový glóbus z Karlových Varov je aj Marek Najbrt - Kultúra Sošku a titul najlepší film by si z Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch určite rád odniesol aj režisér Marek Najbrt, ktorý predstaví svoju snímku Polski film. V hla

slovakia

left justify in out

img

Sošku a titul najlepší film by si z Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch určite rád odniesol aj režisér Marek Najbrt, ktorý predstaví svoju snímku Polski film. V hlavnej súťažnej sekcii sa bude o cenu uchádzať s reality filmom, ktorý sa pohráva s manipuláciou a prekračovaním hraníc medzi fikciou a realitou. Režisér ocenený za snímku Protektor (2009) však bude mať konkurenciu v jedenástich filmoch z rôznych krajín sveta, napríklad z Talianska, Poľska, Rakúska či Japonska. Napríklad, Grécko bude v hlavnej súťažnej sekcii reprezentovať režisér Ektoras Lygizos s filmom To agori troi to fagito tou pouliou, Kanadu Rafaël Ouellet so snímkou Camion a Portugalsko filmár Rodrigo Areias s westernom Estrada de Palha.

Popri hlavnej súťaži MFF Karlovy Vary ponúka aj ďalšie. Jednou z nich je aj sekcia Na východ od západu, ktorá bude tento rok zameraná len na debuty a druhé filmy režisérov zo strednej a východnej Európy. Kategóriu otvorí tvorba slovenskej režisérky Ivety Grófovej Až do mesta Aš. Českú republiku budú zastupovať Poupata režiséra Zdeňka Jiráskeho. Súťažiť v tejto kategórii budú aj poľský režisér Filip Marczewski so snímkou Bez wstydu, film Ljudi tam lotyšského režiséra Aika Karapetiana či dráma maďarského režiséra Petéra Bergendyho s názvom A vizsga.

V súťažnej kategórii dokumentárnych filmov bude mať Česká republika dvoch zástupcov - režiséra Pavla Abraháma a jeho film Dva nula a dokumentaristku Helenu Třeštíkovú so snímkou Soukromý vesmír. V tejto kategórii sa objaví aj ostatný počin nórskej režisérky Clary Bodén s názvom I'm Leaving on Wednesday, snímka A Story for the Modlins od Sergia Oksmana zo Španielska či film This Ain't California nemeckého režiséra Martena Persiela.

Filmy s výrazným autorským stanoviskom, osobitným poňatím a nečakanými témami uvedie sekcia Fórum nezávislých. Diváci a diváčky napríklad môžu porovnať svoje predstavy o hudobných virtuózoch s rakúskym filmom Noseland režiséra Alekseya Igudesmana alebo prežiť drámu partnerov v snímke Leave Me Like You Found Me americkej režisérky Adele Romanski.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona