V hre je zníženie dane na benzín a naftu, vyhlásil Kremský

NETKY.SK • 28 Máj 2022, 15:2 • 2 min
V hre je zníženie dane na benzín a naftu, vyhlásil Kremský

BRATISLAVA - O znižovaní spotrebnej dane hovoril predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽaNO) v relácii RTVS Sobotné dialógy v diskusii s predsedom Výboru NR SR pre financie a rozpočet Mariánom Viskupičom (SaS) a podpredsedom Výboru NR SR pre financie a rozpočet, podpredsedom strany Smer-SD Ladislavom Kamenickým.

slovakia

left justify in out

„Daň z pridanej hodnoty (DPH) sa, žiaľ, znížiť nedá, aj keď Poliaci ju znížili 'na hulváta', bez dohody s Európskou komisiou a čakajú ich za to zrejme pokuty. Touto cestou určite nepôjdeme. Samozrejme, o znížení spotrebnej dane sa dá rokovať a myslím si, že sa aj rokuje, pokiaľ viem. Som však veľmi prekvapený, že strana SaS takto 'holou hruďou' bráni Slovnaft, firmu, ktorá brutálne zarába na tom, že ceny ropy sú veľmi vysoko. Ona kupuje lacnejšiu ruskú ropu, ktorú nemôžu Rusi predať, tak na ňu dávajú zľavu,“ uviedol Kremský.

 

 

Viskupič zo SaS oponoval, že svojimi návrhmi bránia pred vyššími cenami ľudí, nie Slovnaft. „Toto nemá nič s vyššími cenami, Slovnaft má obrovskú maržu, s ktorou je ochotný sa rozdeliť so štátom, ale vy (SaS, pozn. TASR) to blokujete, nechcete to dovoliť,“ vytkol Kremský Viskupičovi.

 

Prečítajte si tiež: V Maďarsku natankujú lacnejšie už len domáci. Zahraničné autá majú smolu!

 

Kamenický považuje európske protiruské sankcie za zlé opatrenie, ktorého negatívne následky vplývajú na EÚ aj na Slovensko. „Som za to, aby sme brali ropu aj plyn tam, kde nám je to výhodné. Aj z Ruska, ak to bude najlacnejšie. Toto je v podstate aj naše riešenie. A Slovnaft nemusí prerábať celú technológiu, pretože je nastavený na ruskú ropu. So zmenou dodávateľa by boli spojené totiž obrovské náklady,“ podčiarkol Kamenický.

 

Reči o podpore Putina nákupom ruskej ropy Kamenický odmieta. „Vladimír Soták (predseda Klubu 500) to jasne povedal: My neplatíme vojnu, my platíme ropu alebo plyn, aby slovenská ekonomika fungovala,“ zdôraznil podpredseda Smeru.

 

 

Dohoda ministra financií SR Igora Matoviča (OĽaNO) so Slovnaftom podľa Kamenického nezabezpečila, aby klesli ceny pohonných látok. „Matovič taktiež klame o tom, že bude mať (z novej dane z ropy) prínos do štátneho rozpočtu 300 miliónov eur,“ povedal Kamenický s tým, že Matovič rozdeľuje „niečo, čo nemá, a chváli sa tým“. V Nemecku podľa jeho informácií schvaľujú zákon, ktorým nemecká vláda zabezpečí zníženie ceny benzínu o 30 centov a nafty o 14 centov.

 

„My sa musíme dohodnúť na riešení a nie sa navzájom blokovať,“ doplnil na adresu SaS Kremský. Podľa Viskupiča strana SaS riešenie spomínaného problému priniesla na koaličnú radu. „Zníženie spotrebnej dane na benzín a naftu by okamžite spôsobilo zníženie cien. Minister financií to však zablokoval, už toto mohlo byť schválené,“ uzavrel Viskupič.

 

Možno vás zaujme: Nechutné, ako v stredoveku. Návrh Gyimesiho a Tarabu pobúril politikov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona