V Houstone sa konala spomienka na prvého kozmonauta

NETKY.SK • 12 Apríl 2014, 08:09 • 2 min
V Houstone sa konala spomienka na prvého kozmonauta

HOUSTON - Pamiatku Jurija Gagarina, prvého kozmonauta v dejinách ľudstva, uctili si v noci nadnes v americkom Houstone americkí astronauti, ruskí krajania i diplomati i zástupcovia politických a podnikateľských kruhov štátu Texas.

slovakia

left justify in out

Astronaut Joe Engle pri pomníku na Gagarinovu počesť, ktorý sa nachádza v areáli starej budovy amerického Národného úradu pre letectvo a kozmonautiku, uviedol, že "bez ZSSR by Gagarinov let do vesmíru nebol možný".
      

Dlhoročný vedúci Kozmického centra Lyndona Johnsona George Abbey upozornil, že Amerika i iné krajiny, ktoré vysielajú svoje posádky do vesmíru, vychádzajú zo skúseností sovietskych a ruských kozmonautov. "Ich výsledky vychádzajú z výdobytkov Jurija Gagarina," uviedol.
      

Deň 12. apríl je Medzinárodným dňom letu človeka do vesmíru od roku 2011, keď príslušný návrh schválila OSN. Gagarin, ktorý bol prvým človekom vo vesmíre, odštartoval 12. apríla 1961 v lodi Vostok 1 z kozmodrómu Bajkonur. Obletel Zem a po 108 minútach pristál. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies