V horúčavách zvieratám pomôže voda a tieň

NETKY.SK • 13 Jún 2015, 10:00 • 2 min
V horúčavách zvieratám pomôže voda a tieň

BRATISLAVA - Domácim zvieratám pomôže v prípade veľkých horúčav hlavne voda a tieň. Ako na svojej internetovej stránke informuje organizácia Sloboda zvierat, práve absencia týchto dvoch faktorov môže mať nepriaznivé následky na ich život a zdravie.

slovakia

left justify in out

Zvieratá by podľa Slobody zvierat mali mať neobmedzený prístup k čerstvej vode počas celého dňa i noci. Vo veľkých horúčavách je optimálne vodu vymieňať častejšie ako sme bežne zvyknutí, pretože sa rýchlo prehreje a navyše hrozí premnoženie baktérií. Misku je dobré raz denne riadne poumývať. V prípade dlhšieho pobytu na slnku bez tieňa hrozí zvieratám úpal. Prejavuje sa najčastejšie zrýchleným a namáhavým dýchaním, neistou chôdzou a slabosťou zvieraťa. Ak sa včas neposkytne prvá pomoc, môžu sa dostaviť kŕče a dokonca zástava srdca. Zviera je treba v tomto prípade rýchlo dostať do tieňa, na hlavu a hrudník mu priložiť vrecká s ľadom alebo studené obklady, aby sa organizmus čo najrýchlejšie ochladil. Následne ho treba odviezť k veterinárovi.


Nebezpečná je tiež, hlavne v prípade psov, aj hrozba kolapsu. Ten, podobne ako u ľudí môže nastať, keď sa rozhorúčený pes rozhodne ochladiť v studenej vode. Psom s kratšou srsťou hrozí tiež riziko spálenia sa. Pokiaľ vlastníte plemená bez srsti, je potrebné ich natierať ochranným krémom. U dlhosrstých plemien sa odporúča na leto srsť skrátiť.


Psom aj mačkám hrozí tiež popálenie labiek, hlavne pri chôdzi po rozpálenom betóne. Veľmi nebezpečné je podľa Slobody zvierat nechávať domáce zvieratá zatvorené v aute na parkovisku. Aj v prípade pootvoreného okna môže už v priebehu desiatich minút vnútorná teplota dosiahnuť aj 60 stupňov, čo je pre psi aj mačky život ohrozujúci stav. Zvýšenú pozornosť zvieratám v období horúčav by mali venovať aj hospodári. Zvieratá potrebujú tieň pod veľkým otvoreným prístreškom alebo pod stromami a musia mať celodenný prístup k vode. Ošípané majú extrémne citlivú pokožku, ak sú vonku, mali by mať možnosť bahenného kúpeľa, ktorý vytvorí na koži ochranný film.


Počas horúčav sú ohrozené najmä zvieratá s chorobami srdca, obézne a staré zvieratá. Vysoké teploty im sťažujú dýchanie a srdcovú činnosť. Preto je podľa Slobody zvierat v lete viac ako inokedy dôležité kŕmiť ich ľahšou letnou stravou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies