V horúčavách nie je klimatizácia v MHD vždy účinná

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 15:02 • 2 min
V horúčavách nie je klimatizácia v MHD vždy účinná

BRATISLAVA - Horúco je v týchto dňoch nielen v uliciach, ale aj v niektorých prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy v Bratislave.

slovakia

left justify in out

 Do hlavného mesta síce prichádzajú nové autobusy, trolejbusy i električky vybavené klimatizáciou, no nie vždy v nich cestujúci nájdu príjemný chládok. Dopravný podnik Bratislava (DPB) tvrdí, že za tým nie sú technické poruchy klimatizácie v dopravných prostriedkoch. "Pri extrémnych horúčavách do vozidiel, v ktorých je zapnutá klimatizácia, pri zastavení na zastávkach sála teplo, preto nie je možné udržať konštantnú zníženú teplotu," vysvetlila pre agentúru SITA hovorkyňa DPB Adriana Volfová s tým, že cestujúci často otvárajú okná aj vo vozidlách, kde je klimatizácia a tá je potom neúčinná.

 

Klimatizácia sa vo vozidlách bratislavskej MHD spúšťa dvoma spôsobmi. V niektorých prostriedkoch sa zapína automaticky, keď vonkajšia teplota presiahne 24 stupňov Celzia. V iných vozidlách ju zapínajú vodiči na základe centrálnej výzvy dispečingu dopravného podniku. "Toto nariadenie všetci vodiči dodržiavajú a absolvujú aj pravidelne školenia," vysvetlila Volfová. Ako dodala, nie všetkým cestujúcim však klimatizácia vyhovuje. Prekáža napríklad niektorým alergikom, klimatizované priestory neobľubujú veľmi ani starší ľudia, ktorí môžu mať pri teplotných rozdieloch zdravotné problémy. 

 

Dopravný podnik Bratislava má v súčasnosti 93 nových autobusov, v ktorých je aj klimatizácia. V septembri by ich malo byť 100. Okrem toho vo vozoparku majú ďalších 77 klimatizovaných autobusov. Klimatizáciou je vybavených aj 83 nových trolejbusov, ktorých by malo byť v októbri 120. V hlavnom meste je aj pätnástka nových klimatizovaných električiek, tých by do konca tohto roka malo byť 45. Nové vozidlá pribúdajú postupne a Dopravný podnik ich nasadzuje do premávky po vybavení potrebnej dokumentácie. "Nezaznamenali sme žiadne závažné problémy s klimatizáciou v nových vozidlách. Len v jednom autobuse, dodávateľ to však operatívne vyriešil," uzavrela Volfová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies