V hornooravskej obci Breza potvrdili ďaľší výskyt vtáčej chrípky

NETKY.SK • 1 Február 2017, 14:48 • 2 min
V hornooravskej obci Breza potvrdili ďaľší výskyt vtáčej chrípky

BREZA - V hornooravskej obci Breza potvrdila Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) so sídlom v Dolnom Kubíne výskyt vtáčej chrípky u domácej hydiny. Ohniskom nákazy je súkromný úžitkový drobnochov hydiny pre vlastnú potrebu. Informáciu pre TASR potvrdil riaditeľ dolnokubínskej RVPS Peter Čulen.

slovakia

left justify in out

"Súkromný chovateľ, ktorý mal celkom 41 kusov hydiny, nám 26. januára nahlásil úhyn dvoch kúr. Inšpektori následne vykonali v chove kontrolu, pri ktorej našli dva kusy uhynutej hydiny zabalené v igelitovom vreci. Po klinickom vyšetrení skonštatovali, že až na jedného kohúta, ktorý bol výrazne malátny, ostatná hydina nevykazovala žiadne klinické príznaky vtáčej chrípky," skonštatoval Čulen s tým, že ešte v ten istý deň previezli hydinu do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu vo Zvolene, ktorý potvrdil prítomnosť vírusu vtáčej chrípky.

 

Ako ďalej uviedol, na základe zistených informácií nariadila RVPS okamžité vykonanie viacerých preventívnych opatrení v okruhu desiatich kilometrov od nálezu nakazenej hydiny. "Samozrejme sme utratili všetky zvyšné kusy hydiny v danom chove a vydezinfikovali priestory," doplnil. Mesto Námestovo spolu s 15 obcami, viacerými poľovníckymi združeniami a všetkými chovateľmi hydiny a iného vtáctva v tejto oblasti musia vykonať do konca tohto pracovného týždňa súpis všetkých druhov hydiny, holubov a iných vtákov chovaných v zajatí.

 

Všetci chovatelia musia okrem toho zabezpečiť dezinfekciu pri vstupoch a výstupoch z priestorov, v ktorých sa vtáky chovajú a zamedziť kontaktu hydiny s voľne žijúcim vtáctvom. Doma chované vtáky okrem toho nesmú byť napájané povrchovou vodou, ku ktorej majú prístup aj voľne žijúce zvieratá. Chovatelia tiež musia hlásiť RVPS akékoľvek príznaky vtáčej chrípky, ktoré zaregistrujú vo svojich chovoch.

 

Kury domáce sa v Breze podľa riaditeľa RVPS v Dolnom Kubíne pravdepodobne nakazili od divo žijúcich vtákov. "Chovateľ má pri dome malé jazierko, ktoré využívali spoločne s jeho hydinou aj divo žijúce kačky. Je predpoklad, že tie tam vírus doniesli," vyjadril sa. Zvýšený výskyt ochorenia v Európe má podľa jeho slov na svedomí mrazivá zima.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona