V Hornej Marikovej zhorel nadránom drevený kostolík

NETKY.SK • 12 August 2016, 10:08 • 2 min
V Hornej Marikovej zhorel nadránom drevený kostolík

HORNÁ MARIKOVÁ – V obci Horná Mariková, časti Ráztoka v Považskobystrickom okrese dnes nadránom zhorel drevený kostolík. Pri požiari zasahovalo desať profesionálnych hasičov a dobrovoľní hasiči z Hornej Marikovej a Dolnej Marikovej.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkašová, plamene zachvátili celú drevostavbu s rozmermi 20 krát 10 metrov. „Následkom požiaru vznikla priama materiálna škoda predbežne vyčíslená na 150.000 eur. Príčina požiaru je v štádiu vyšetrovania,“ uviedla Farkašová.

 

Podľa starostu Hornej Marikovej Miroslava Hamara kostolík v Ráztoke postavili tamojší obyvatelia po skončení druhej svetovej vojny na mieste starého kostolíka ako vďaku za to, že sa skončila vojna. Kostolík bol zasvätený Božskému srdcu Ježišovmu a konali sa tam príležitostné bohoslužby.

 

„Zaujímavosťou bolo, že na freskách v kostolíku boli vyobrazené tváre ľudí, ktorí tam bývali a ktorí kostolík stavali. Okrem bohoslužieb kostolík využívali aj mladomanželia, ktorí chceli mať sobáš na romantickom mieste. Kostolík sme pred dvoma rokmi spolu s farnosťou zrekonštruovali, opravili sa steny, zrekonštruoval sa organ, opravil sa interiér, položili sa nové podlahy. Kostolík stál na vŕšku oproti dreveniciam, je to obrovská škoda,“ doplnil starosta.

 

Zdôraznil, že aj bez výsledkov vyšetrovania je presvedčený, že kostolík niekto zapálil úmyselne. „Nemal sa od čoho zapáliť, nesvietilo slnko, elektrina v objekte zavedená nie je a nikto tam s otvoreným ohňom legálne nič nerobil. Podľa mňa škoda bude asi 300.000, dnes je ešte skoro povedať, či kostolík farnosť opäť postaví. Záleží na odhodlaní ľudí,“ priblížil Hamar.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies