V horách sa už dá orientovať aj s mobilom

NETKY.SK • 27 Júl 2014, 14:45 • 2 min
V horách sa už dá orientovať aj s mobilom

STARÝ SMOKOVEC - Vo Vysokých Tatrách sa už turisti nemusia orientovať pomocou papierových sprievodcov.

slovakia

left justify in out

Od tohto leta im postačí smartfón, keďže vďaka mobilnej aplikácii cez neho nájdu všetky dôležité informácie a zaujímavosti o veľhorách. Aj bez pripojenia sa v teréne nestratia, keďže aplikácia ich upozorní na vybočenie zo zvolenej trasy. Informovala o tom Oblastná organizácia Cestovného ruchu Región (OOCR) Vysoké Tatry.
      

Mobilná aplikácia počas celého roka poskytuje informácie o ubytovaní, gastronómii, lanovkách, športových možnostiach, voľnočasových aktivitách, kultúre či službách, v zime tiež informácie o zimných strediskách. Funguje ako dobrý sprievodca na výlety. "Stačí, že si niekde v hotelovej izbe, kaviarni alebo lobby bare návštevník Tatier stiahne do mobilu mapu, vyberie výlet, a potom sa v teréne pohybuje aj bez pripojenia. Aplikácia mu zobrazí, kde presne na trase sa nachádza, ako ďaleko sú zaujímavé miesta, ukáže tiež konkrétny uhol pohľadu na zaujímavé miesta v okolí. Jednoducho povedané, s našou aplikáciou už nik nezablúdi," uviedla výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.
      

Aplikácia poradí kedy, kde a čo sa dá v okolí robiť. Cyklisti nájdu mapy trás pre horskú a cestnú cyklistiku, turisti zase turistické trasy vrátane náučných chodníkov s mapami. Tým, ktorí sa vyberú na výlety lanovkami, sa automaticky zobrazia tipy na zaujímavé miesta v okolí. Milovníci behu majú v ponuke trate rôznych obťažností, dostupná je kyslíková kondičná dráha i "nordic walking" trate. Rovnakú mobilnú aplikáciu používajú aj horské regióny Trentino a Dolomity v Taliansku, alebo rakúske Tirolsko. Tá tatranská je okrem slovenčiny dostupná aj v anglickom a poľskom jazyku. Zároveň je napojená priamo na navigáciu Garmin. Voľne dostupná je pre operačný systém iPhone a Android. "Aj vďaka nej majú návštevníci Tatier hory doslova vo vrecku," dodala Maťašovská.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies