V Hongkongu sa bude voliť inak, Peking schválil novelu zákona o volebnom práve

NETKY.SK • 11 Marec 2021, 15:38 • 2 min
V Hongkongu sa bude voliť inak, Peking schválil novelu zákona o volebnom práve

Čínsky Národný ľudový kongres schválil rezolúciu o prepracovaní volebného systému v Hongkongu. Je to najnovší krok Pekingu ako sprísniť kontrolu nad poloautonómnym mestom.

slovakia

left justify in out

Kvôli prijatiu legislatívy 

Rezolúcia o "vlastencoch vládnucich Hongkongu" zmenší tamojšie demokratické zastúpenie a umožní propekinskému výboru preverovať a voliť kandidátov, informuje spravodajský portál BBC. Prijatie rezolúcie vedie k detailnejšiemu návrhu legislatívy. Tú by v Hongkongu mohli prijať do niekoľkých mesiacov.

 

img

 

Nové voľby 
Po prijatí zákona prevažne propekinská volebná komisia v Hongkongu dostane nové právomoci nad tamojšou legislatívnou radou. Komisia bude môcť preveriť všetkých kandidátov do rady a zvoliť mnoho jej členov, čo značne zníži počet poslancov volených priamo verejnosťou. V súčasnosti zhruba polovicu 70-člennej legislatívnej rady volia priamo voliči a ďalšiu polovicu zväčša propekinskí profesionáli a záujmové skupiny z rôznych sektorov. V ostatných rokoch sa do kresiel v legislatívnej rade dostali aj prodemokratické osobnosti.

 

img


Hongkonská správkyňa Carrie Lam sa po prijatí rezolúcie vyjadrila, že spolu s vládou Hongkongu "pevne podporujú" daný krok.

 

Británia to vidí inak ako Čína 

Kritici spomenutej reformy volebného systému tvrdia, že vykorení zostávajúcu opozíciu. Britský minister zahraničia Dominic Raab sa v tejto súvislosti vyjadril, že vyprázdni priestor na demokratickú debatu a oslabí dôveru v Čínu. Chargé d'affaires čínskeho veľvyslanectva v Londýne na to pre BBC zareagoval s tým, že Spojené kráľovstvo a Čína majú "rozdielnu definíciu" demokracie.

 

img

 

Politické zriadenie v Hongkongu 
Hongkong prešiel na základe medzinárodných dohôd v roku 1997 spod britskej správy pod správu Číny a funguje na princípe "jedna krajina, dva systémy". Na základe toho má poloautónomne územie isté slobody, ktoré nie sú v pevninskej Číne, svoju malú ústavu aj volený parlament.

 

Čína však v ostatnom období posilnila svoju kontrolu nad Hongkongom a napríklad vlani tam začal platiť prísny bezpečnostný zákon, ktorý zakazuje snahy o odtrhnutie sa, podvratnú a teroristickú činnosť a tiež zahraničné zasahovanie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona