V Hongkongu proti demonštrantom opäť zasahovala polícia

NETKY.SK • 30 November 2014, 20:05 • 2 min
V Hongkongu proti demonštrantom opäť zasahovala polícia

HONGKONG - Prodemokratickí aktivisti v Hongkongu vystupňovali dnes svoje aktivity, keď sa pokúsili obsadiť priestory v okolí niektorých vládnych budov, čo vyvolalo nové potýčky s poriadkovými silami. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Približne 1000 protestujúcich obsadilo priestor v okolí výškovej budovy čínskej štátnej investičnej spoločnosti CITIC a kancelárií ústrednej vlády vo štvrti Admiralty. Ďalší demonštranti zablokovali jednu z najdôležitejších dopravných tepien v meste. Polícia tam proti nim použila paprikový sprej a niekoľkých zatkla, avšak okolo 23.30 h miestneho času (16.30 h SEČ) boli jej príslušníci pod náporom davu nútení ustúpiť.
      

Ide o piatu noc nepokojov, odkedy úrady nechali začiatkom týždňa zrušiť veľký protestný tábor vo štvrti Mongkok. 
      

Hongkonská federácia študentov, ktorá je jedným z hlavných organizátorov protestov, hneď po vyčistení tábora pohrozila, že vystupňuje svoje aktivity a obkľúči ďalšie vládne budovy.
      

Podľa denníka South China Morning Post vypukli nové nepokoje aj v Mongkoku, kde bolo nasadených 4000 príslušníkov poriadkových síl. Ďalších 3000 policajtov zasahuje vo štvrti Admiralty.
      

Stúpenci demokratického hnutia požadujú zmeny volebnej reformy prijatej vládou v Pekingu. Podľa nej sa majú v roku 2017 v Hongkongu prvýkrát uskutočniť voľby šéfa administratívy, avšak voliči budú mať na výber iba z kandidátov preverených osobitným výborom čínskeho parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona