V Hongkongu budú dražiť Warholov portrét Maa Ce-tunga

NETKY.SK • 17 Marec 2017, 14:38 • 2 min
V Hongkongu budú dražiť Warholov portrét Maa Ce-tunga

HONGKONG - V hongkonskejpobočke aukčného domu Sotheby'sbudú 2. apríla dražiť portrét Maa od Andyho Warhola, ktorý patrí medzi najznámejšie obrazy 20.storočia.

slovakia

left justify in out

Dielo v roku 2014 predali v aukčnej sieni v Londýne za 7,6 milióna libier, pričom súčasný vlastník ho ponúkol do aukcie v Hongkongu. Odborníci odhadujú, že by jeho predaj mohol vyniesť až 15 miliónov dolárov (v prepočte takmer 14 miliónov eur).  

Warhol začal svoju sériu sieťotlačových portrétov Maa Ce-tunga v roku 1972, keď sa vzťahy medzi medzi Čínou a USA počas studenej vojny začali zlepšovať po návšteve Pekingu americkým prezidentom Richardom Nixonom. Fotografia, ktorou sa umelec inšpiroval, bola na vnútornej obálke Malej červenej knihy, zbierky základných politických myšlienok a symbolu čínskeho komunizmu a propagandy. Séria portrétov komunistického vodcu neskôr viedla k takmer 200 ďalším portrétom podobných veľkostí a rozmerov, ktoré sa štýlom podobali Warholovým skorším portrétom Marilyn Monroe a Elvisa Presleyho zo 60. rokov. 

Mao Ce-tung bol ako politický vodca uctievaný aj obávaný a bol preto nepravdepodobnou voľbou pre odvážne farebné kontrasty hnutia Pop Art, pričom v Číne aj naďalej zostáva chúlostivou témou. V roku 2013 počas prvej komplexnej výstavy Warholovho umenia v Číne Maove portréty nevystavili a čínske médiá sa zaoberali otázkou, či obrazy ukazovali rešpekt alebo výsmech. Čínski investori však čoraz viac nakupujú západné umenie, pričom odborníci odhadujú, že tvoria asi pätinu všetkých kupcov umenia na svete. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies