V homosexuálnej komunite stále prevláda strach a diskriminácia

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 08:37 • 2 min
V homosexuálnej komunite stále prevláda strach a diskriminácia

BRUSEL - Homosexuáli v Európe musia ešte stále často skrývať svoju identitu a žiť v izolácii a v strachu, iní zažívajú diskrimináciu a násilie. Tieto závery vyplývajú z prieskumu, ktorý uskutočnila Agentúra Európskej únie pre základné práva (FRA).

slovakia

left justify in out

Prieskum sa opiera o výpovede viac ako 93 000 osôb z homosexuálnej komunity. Výsledky zdôrazňujú potrebu propagovať a ochraňovať základné práva osôb z tejto komunity. "Z výsledkov prieskumu agentúry FRA vyplýva, že strach, izolácia a diskriminácia sú bežné v komunite homosexuálov a lesbičiek v Európe,“ hovorí riaditeľ agentúry FRA Morten Kjaerum, ktorý vyzval na celoeurópsku akciu proti tomuto trendu. Prieskum bude organizácia prezentovať v piatok počas Medzinárodného dňa proti homofóbii a transfóbii na konferencii v Haagu.

Z prieskumu vyplýva, že homosexuáli a lesbičky zažívajú častú diskrimináciu vrátane šikanovania už v škole. Takúto negatívnu skúsenosť má až 80 percent opýtaných. Asi 20 percent respondentov pociťovalo diskrimináciu v práci alebo pri hľadaní práce, a to aj napriek právnej ochrane podľa zákonov EÚ. Vyše štvrtina opýtaných odpovedala, že za posledných 
päť rokov zažila útok alebo hrozbu násilím. Obete sa pritom sťažujú na nedostatočnú reakciu zo strany polície a úradov v prípade diskriminácie a trestných činov z nenávisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona