V Hollywoode vládne kríza inklúzie, nedostatok diverzity sa odrazil na odovzdávaní Oscarov

NETKY.SK • 23 Február 2016, 14:37 • 2 min
V Hollywoode vládne kríza inklúzie, nedostatok diverzity sa odrazil na odovzdávaní Oscarov

HOLLYWOOD - Zastúpenie žien, národnostných menšín a LGBT komunity v Hollywoode je výrazne nízke. Vyplýva to z výsledkov štúdie, ktorú vypracovali odborníci z Annenberg School for Communication and Journalism v Los Angeles.

slovakia

left justify in out

Ako uviedli, výsledky analýzy sú dôkazom, že v Hollywoode vládne kríza inklúzie. Nedostatok diverzity v aktuálnom ročníku odovzdávania Oscarov je tak podľa nich dôsledok tejto krízy.
Vedci analyzovali 109 filmov s premiérou v roku 2014 a 305 seriálov, ktoré sa dostali do vysielania amerických televízií a streamovacích služieb od septembra 2014 do augusta 2015.

 

Okrem hereckého obsadenia sledovali aj tých, ktorí stáli za kamerou. Analýza ukázala, že v 414 tituloch tvorili herečky približne tretinu celkového hovoriaceho obsadenia. Najhoršie pritom obstáli filmy, v ktorých ženy predstavovali 28,7 percenta zo všetkých hovoriacich postáv.


Približne 50 percent titulov nemalo v obsadení žiadneho Ázijčana alebo Američana ázijského pôvodu. Do dvadsiatich percent titulov zasa tvorcovia neobsadili ani jedného Afroameričana či Afroameričanku. Z 11 194 hovoriacich postáv bolo 158 gejov, 49 lesieb, 17 bisexuálov a 7 transgender ľudí, čo celkovo predstavovalo dve percentá. Z protagonistov nad 40 rokov boli takmer tri štvrtiny muži.


Analýza tiež ukázala, že ženy majú nízke zastúpenie aj na pozíciách za kamerou. Zo 4 284 filmárov tvorili ženy 15,2 percenta, pričom len vo filmovom priemysle na jednu režisérku pripadlo 28,5 režisérov. Scenáristky zasa predstavovali 28,9 percenta z celkového počtu autorov scenárov a zo všetkých tvorcov televíznych seriálov tvorili ženy približne pätinu.


Výsledky štúdie zverejnili týždeň pred ceremoniálom 88. ročníka odovzdávania Oscarov. Krátko po vyhlásení nominácií na prestížne ceny sa začali ozývať kritické hlasy, ktoré upozorňovali, že druhý rok po sebe získali nominácie v hereckých kategóriách len belosi. Na základe toho sa niektoré hviezdy rozhodli bojkotovať tohtoročný oscarový ceremoniál. Americká Akadémia filmových umení a vied neskôr na kritiku reagovala ohlásením zmien, ktoré majú viesť k zvýšeniu diverzity v jej členskej základni i správnej rade.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona