V Holandsku sa začal súdny proces s populistickým politikom Geertom Wildersom

NETKY.SK • 31 Október 2016, 13:53 • 2 min
V Holandsku sa začal súdny proces s populistickým politikom Geertom Wildersom

AMSTERDAM - V Holandsku sa dnes začal súdny proces s holandským pravicovo-populistickým politikom Geertom Wildersom, obvineným z podnecovania k nenávisti a z rasovo motivovanej urážky, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Proces sa koná v neprítomnosti tohto kontroverzného politika. V prípade usvedčenia hrozí Wildersovi pokuta do 7400 eur a ročný väzenský trest.

 

Lídra protiislamskej a euroskeptickej Strany slobody (PVV) Wildersa súdia na základe obvinení po jeho výroku na zhromaždení v Haagu v marci 2014. Na jednom z mítingov sa vtedy svojich stúpencov spýtal, či chcú mať v Holandsku viac alebo menej Maročanov, načo jeho priaznivci začali skandovať: "Menej! Menej! Menej!". "Postaráme sa o to," odpovedal im Wilders. Jeho vystúpenie naživo vysielala televízia.

 

Tieto jeho poznámky vyvolali v Holandsku vlnu občianskej kritiky; polícia dostala celkovo 6000 sťažností.

 

Wilders sa na procese odmietol zúčastniť. Vo vyhlásení, ktoré na pojednávaní v súdnej sále prečítal právny zástupca obžalovaného, ho označil za "politický proces" proti slobode prejavu. "Nikto ma neumlčí," odkázal v stanovisku s tým, že svoje vyhlásenia z roku 2014 neľutuje.

 

Pre podobné vyjadrenia súdili tohto holandského poslanca už aj v minulosti, v roku 2011 ho však súd zbavil obžaloby z podnecovania rasovej nenávisti. Podľa právnych expertov majú teraz žalobcovia k dispozícii silnejšie argumenty, keďže jeho slová boli namierené voči konkrétnej sociálnej skupine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona