V Holandsku sa vtáčia chrípka rozšírila na tretiu hydinársku farmu

NETKY.SK • 30 November 2014, 12:16 • 2 min
V Holandsku sa vtáčia chrípka rozšírila na tretiu hydinársku farmu

AMSTERDAM - Vtáčia chrípka sa rozšírila na štvrtú hydinársku farmu v Holandsku, ktoré je popredným vývozcom vajec a hydiny.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na holandské úrady.
      

Najnovší výskyt vírusu vtáčej chrípky potvrdili v noci nadnes na farme v meste Zoeterwoude na západe Holandska. V súčasnosti už prebieha likvidácia všetkých 28.000 nosníc chovaných na tejto farme.  
      

Inšpektori okrem toho preverujú aj štyri ďalšie farmy v najbližšom okolí. 
      

Identifikovaný vírus H5 v Zoeterwoude je rovnakého typu ako ten, ktorý sa v ostatných mesiacoch našiel na viacerých farmách v Ázii i v niektorých krajinách Európy. Zatiaľ nie je známe, či sa v Zoeterwoude rozšíril vysokonákazlivý podtyp vírusu. 
      

Vzhľadom na výskyt vtáčej chrípky Holandsko zakázalo vývoz vajec a hydiny do zahraničia a obmedzilo i vnútroštátnu prepravu týchto komodít. Nariadilo tiež likvidáciu vyše 200.000 kusov hydiny. 
      

Holandské opatrenia by podľa odborníkov mohli čoskoro vyústiť do nedostatku slepačieho mäsa a vajec v Európskej únii, pretože Holandsko je najvýznamnejším dodávateľom vajec i slepačieho mäsa v regióne.
      

Holandsko je s necelými 17 miliónmi obyvateľov druhým najväčším vývozcom poľnohospodárskych výrobkov na svete po Spojených štátoch. Ročne predáva do zahraničia poľnohospodárske produkty za 79 miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies