V Holandsku sa rodí návrh na eutanáziu starých ľudí "unavených životom"

NETKY.SK • 20 December 2016, 09:02 • 2 min
V Holandsku sa rodí návrh na eutanáziu starých ľudí "unavených životom"

AMSTERDAM - Asistovaná samovražda by sa v Holandsku mohla rozšíriť na každého človeka vo veku nad 75 rokov, ktorý sa rozhodne, že je už "unavený životom" a nechce ďalej žiť - a to aj v prípade, že nepôjde o osoby, ktoré by trpeli nejakou chorobou.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona na rozšírenie platnosti eutanázie sa snaží presadiť poslankyňa liberálnodemokratickej strany Demokrati 66 (D66) Pia Dijkstrová. Podľa jej spresnenia by mal mať právo na eutanáziu každý, kto má "vnútorné" a konzistentné želanie zomrieť.

 

O samotný zákrok by sa mal postarať registrovaný odborník na eutanáziu - môže to byť lekár, zdravotná sestra alebo psychológ. Pred vykonaním asistovanej samovraždy však musia získať posudok aj od iného odborníka na eutanáziu.

 

Legislatívny návrh pamätá na sériu záruk. Želanie dobrovoľne zomrieť musí byť potvrdené i v druhom rozhovore po podaní pôvodnej žiadosti, a to s odstupom najmenej dvoch mesiacov. Každý prípad okrem toho preskúma nezávislá komisia, čo platí aj pre súčasné prípady ľudí trpiacich nezvratným ochorením, informoval v pondelok spravodajský server DutchNews.nl.

V súčasnosti je eutanázia v Holandsku legálna iba pre pacientov, ktorí prežívajú neznesiteľné utrpenie bez vyhliadky na zlepšenie svojho zdravotného stavu. Približne 70 percent prípadov eutanázie predstavujú pacienti s nádorovým ochorením. Za posledných päť rokov celkový počet žiadostí vzrástol voči predošlému obdobiu o 70 percent.

 

Poslankyňa Dijkstrová rozšírenie možností na eutanáziu obhajuje slovami, že je veľa starých ľudí, ktorí sa už cítia zbytoční alebo nepotrební a stratili chuť a vôľu žiť. Návrh zákona má zabezpečiť, že asistovaná samovražda bude poskytnutá len ľuďom, ktorí podali žiadosť "z vlastnej slobodnej vôle a táto žiadosť bola riadne posúdená a bez vonkajších tlakov".

Návrh zákona o eutanázii bude zverejnený na internete a ľudia naň budú môcť reagovať ešte skôr, než bude predložený parlamentu. To bude možné až po budúcoročných marcových parlamentných voľbách.

 

Holandská ministerka zdravotníctva Edith Schippersová pred parlamentom v októbri priznala, že vláda sa snaží legalizovať asistovanú samovraždu aj pre starších ľudí, ktorí "sú unavení životom", ale zatiaľ neboli predložené konkrétne návrhy.

 

Opoziční politici podobné návrhy kritizujú a upozorňujú, že vláda by sa mala sústrediť skôr na zlepšenie kvality života pre seniorov, než na ich vôľu dobrovoľne zomrieť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona