V Holandsku odsúdili šesť moslimov za členstvo v teroristickej sieti

NETKY.SK • 11 December 2015, 09:21 • 2 min
V Holandsku odsúdili šesť moslimov za členstvo v teroristickej sieti

AMSTERDAM - Holandský súd usvedčil dnes šesť moslimov z členstva v teroristickej sieti, ktorá verbovala mladých ľudí do boja na strane militantných organizácii, ako napríklad Islamský štát. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Šestica patrila k skupine tvorenej ôsmimi mužmi a jednou ženou, ktorú dnes tiež usvedčili z viacerých trestných činov prepojených so sieťou radikálnych moslimov operujúcich v Haagu šíriacich radikálny islam prostredníctvom internetu a sociálnych sietí.

 

Dnes usvedčení moslimovia dostali tresty do šiestich rokov odňatia slobody, ktoré sú v Holandsku vnímané ako nadštandardne vysoké. Sudcovia tak podľa vlastných slov chceli vyslať jasný a odstrašujúci signál. Agentúra AP pripomenula, že z Holandska už odišlo bojovať do Sýrie a Iraku približne 220 ľudí.

 

Predsedajúci sudca Rene Elkerbout uviedol, že teroristická sieť "v značnom rozsahu prispela k atmosfére, v ktorej sa mladíci cítia byť povolaní ísť bojovať do Sýrie". Dvaja z dnes usvedčených moslimov boli odsúdení v neprítomnosti a je pravdepodobné, že momentálne bojujú v Sýrii.

 

André Seebregts, obhajca jedného z hlavných podozrivých označovaného iba ako Azzedine C., povedal, že jeho klient podporoval Islamský štát v boji proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a rôzne zločiny, ktorých sa militanti dopustili, vyšli na verejnosť práve po až jeho zatknutí.

 

Seebregts tiež vyhlásil, že udelené tresty sú také vysoké pravdepodobne preto, že k nim došlo po parížskych útokoch, a to aj napriek tomu, že sudcovia Paríž v procese nezmienili. Dodal, že voči rozsudku sa jeho klient pravdepodobne odvolá.

 

Žalobca Wouter Bos naopak verdikty privítal a označil ich za víťazstvo v boji Holandska proti teroristickým organizáciám a radikalizácii. Dodal, že tieto rozsudky pomôžu stanoviť, kde končí sloboda prejavu a začína podnecovanie k terorizmu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies