V Holandsku narástol počet žiadostí o eutanáziu o 13 percent

NETKY.SK • 24 September 2013, 11:05 • 2 min
V Holandsku narástol počet žiadostí o eutanáziu o 13 percent

BRUSEL/AMSTERDAM- Počet žiadostí o eutanáziu sa v Holandsku zvyšuje už šiesty rok po sebe. Komisia, ktorá sa prípadmi eutanázie zaoberá, vo svojej výročnej správe uviedla, že vlani ich bolo o 13 percent viac než v roku 2011. Uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl.

slovakia

left justify in out

Žiadosti nevyliečiteľne chorých ľudí o eutanáziu stúpajú nepretržite od roku 2006. Vtedy o asistovanú samovraždu za pomoci lekárskeho dozoru požiadalo 1923 ľudí. V roku 2012 to bolo 4188 prípadov, čo predstavuje asi tri percentá všetkých úmrtí v Holandsku.

V Holandsku je eutanázia legálna od roku 2002, platí však za prísnych právnych podmienok, keď lekári môžu akceptovať iba žiadosti nevyliečiteľne chorých osôb, ktoré sú vystavené neznesiteľným bolestiam a utrpeniu. 

V každom prípade sa vyžaduje nezávislý názor aspoň dvoch lekárov na určenie tejto poslednej možnosti. Vo väčšine prípadov ide o rakovinu. Vlani bolo takýchto prípadov 3251, v 42 prípadoch išlo o ľudí s demenciou a 13 z nich trpeli vážnymi psychickými problémami. 

Komisia zaoberajúca sa prípadmi eutanázie nešpecifikovala príčiny nárastu žiadostí o asistovanú samovraždu. Holandské úrady to vysvetľujú dostupnosťou informácií o možnostiach eutanázie, jasnými právnymi podmienkami a spoluprácou medzi lekármi a pacientmi, ktorí formu eutanázie akceptujú ako prijateľné ukončenie dlhodobej choroby.

Podľa serveru DutchNews.nl zhruba 80 percent ľudí, ktorí požiadali o eutanáziu, sa pre tento zákrok rozhodlo v domácom prostredí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona