V Hlinnom odovzdali do užívania zrekonštruovaný úsek cesty I. triedy

NETKY.SK • 12 August 2011, 15:15 • 2 min
V Hlinnom odovzdali do užívania zrekonštruovaný úsek cesty I. triedy

V Hlinnom odovzdali do užívania zrekonštruovaný úsek cesty I. triedy

slovakia

left justify in out

img

Obyvatelia Hlinného a rovnako aj vodiči, ktorí jazdia po ceste I. triedy 1/18 cez túto obec v okrese Vranov nad Topľou, sa dočkali. Po viac ako 3,5 roku výstavby tu ukončili rozsiahlu rekonštrukciu komunikácie, ktorú dnes za účasti ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Jana Figeľa oficiálne odovzdali do užívania.
      "To, čo otvárame tu v Hlinnom, to nie je len obyčajná obnova alebo oprava, ale to bola hĺbková a rozsiahla investícia na úrovni 4,2 milióna eur," konštatoval Figeľ. Podľa neho už dnes možno povedať, že je to komunikácia, ktorá skutočne spĺňa charakter cesty I. triedy.
      Práce na výstavbe sa začali v decembri 2007. Dôvodom rekonštrukcie cesty v prieťahu obce bolo odstránenie nevyhovujúceho smerového a šírkového usporiadania komunikácie. Okrem toho bolo potrebné odstrániť havarijný stav mostného objektu, zabezpečiť odvodnenie cesty. V priebehu výstavby sa museli riešiť mnohé technické záležitosti, ktoré zdržiavali práce, a problémy robil aj nedostatok finančných zdrojov.
      V rámci investície zrekonštruovali 1160 metrov dlhý úsek cesty I. triedy v prieťahu obce a úpravou prešlo ďalších vyše 400 metrov miestnych komunikácií. Ide o rozsiahle dielo, ktoré sa týka 25 stavebných objektov, medzi nimi sú napríklad dva mosty, tri križovatky či preložky inžinierskych sietí.
      Podľa štatistík po tejto ceste prejde denne približne 8500 vozidiel, pričom vysoké percento tvorí nákladná doprava. Starostka obce Milena Naštová Hladová tvrdí, že obyvatelia si teraz budú môcť vydýchnuť. Frekvenciu dopravy cez obec to síce nezníži, ale podľa nej bude určite prehľadnejšia a bezpečnejšia.
      "Pre obec je to veľký prínos a hlavne pre bezpečnosť všetkých občanov, nielen našej obce, ale aj tých, ktorí chodia po tejto ceste," tvrdí starostka. Ako dodala, tieto takmer štyri roky boli pre občanov pomerne náročné, ale podľa nej to znášali celkom dobre, lebo vedeli, že to prinesie zlepšenie.
      Figeľ pripomenul, že rezort dopravy venuje cestám I. triedy mimoriadnu pozornosť. Do konca budúceho roka plánujú na Slovensku opraviť asi 700 kilometrov ciest uvedenej kategórie.
      Slovenská správa ciest (SSC) začiatkom júla tohto roka spustila projekt, v rámci ktorého majú byť v priebehu dvoch mesiacov opravené povrchy vozoviek 33 úsekov ciest I. triedy na Slovensku v celkovej dĺžke 100 kilometrov. Viac ako 50 kilometrov z tohto balíka sa nachádza na území Prešovského kraja.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies