V hlavnom meste Stredoafrickej republiky sa demonštrovalo za opätovné vyzbrojenie armády

NETKY.SK • 4 November 2015, 13:55 • 2 min
V hlavnom meste Stredoafrickej republiky sa demonštrovalo za opätovné vyzbrojenie armády

BANGUI - Stovky ľudí dnes pochodovali cez hlavné mesto Stredoafrickej republiky (SAR) Bangui, požadujúc opätovné vyzbrojenie armády. Medzi demonštrantmi boli aj členovia dočasnej vlády, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Na pochod dohliadali bezpečnostné sily i mierové zložky OSN. Ide o posledný prejav nátlaku na reorganizáciu ozbrojených síl, ktoré boli zatlačené do ústrania po tom, ako v roku 2013 prevzali moc v krajine povstalci z hnutia Séléka.

 

Dočasná prezidentka SAR Catherine Sambová-Panzová v pondelok apelovala na misiu Organizácie Spojených národov MINUSCA, aby vrátila armáde skonfiškované zbrane s tým, že sú potrebné na zabezpečenie mierovej situácie.

 

Sambová-Panzová sa stala prezidentkou v januári 2014, keď sa hnutie Séléka pod nátlakom medzinárodného spoločenstva vzdalo moci. Uviedla, že OSN nedokázala zastaviť násilie, taktiež vyzvala na stíhanie politických vodcov povstania.

 

Od septembra prišlo v krajine pri útokoch na civilistov o život približne 90 ľudí. Nepokoje prispeli k rozhodnutiu úradov odložiť prezidentské a parlamentné voľby na polovicu decembra alebo v prípade potreby aj na neskorší termín.

 

SAR ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako Séléka revzala moc, čo vyvolalo odvety najmä kresťanských milícií nazývaných anti-balaka. Armáda bola odzbrojená, keď vojakov obvinili z účasti na násilí páchanom milíciami.

 

Situácia v SAR prinútila i pápeža Františka prehodnotiť svoju cestu do tejto krajiny, naplánovanú na záver mesiaca.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies