BRATISLAVA - Brokolica je druh zeleniny, ktorý obsahuje vitamíny C, B1 a B2. Brokolica patrí do čeľade kapustovitých rastlín, teda do tej istej kráľovskej rodiny ako čínska kapusta, kapusta, kaleráb, kel a mangold.
Zelené ružičky na tanieri nechutia každému, no bez výnimky každému prospejú – brokolica totiž obsahuje mimoriadne veľa telu prospešných látok! Surová je liekom na rôzne neduhy a prevenciou pred nádorovými ochoreniami.
Tento druh zeleniny je vynikajúcim zdrojom príbuzných protirakovinových látok nazývaných izotiokynáty, ktoré rakoviny ničia tak, že neutralizujú karcinogénne látky.
Jedna šálka brokolice obsahuje viac ako 2 gramy bielkovín, 2 gramy vlákniny, 288 miligramov draslíka, 43 miligramov vápnika, 81 miligramov vitamínu C a navyše foláty, horčík, fosfor, betakarotén, vitamín A, luteín aj zeaxatín.
Najlepšia úprava brokolice je varenie v pare, aby sme zachovali čo najviac vitamínov a minerálov. Ďalej môžme brokolicu smažiť, variť, zapekať a dusiť. Brokolica slúži hlavne ako príloha najčastejšie k mäsu.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies