V hlavnej úlohe banán

NETKY.SK • 28 Február 2014, 11:00 • 2 min
V hlavnej úlohe banán

BRATISLAVA – Banán je častou zložkou stravy hlavne u ázijských národoch. Známych je asi 20 druhov banánov, ktoré sa hodia k najrôznejším úpravám v ázijskej kuchyni. Banány sa stali obľúbené aj u národov, ktoré nemajú vhodné podmienky na ich pestovanie a preto sa veľmi často dovážajú z Ázie a Južnej Ameriky.

slovakia

left justify in out

Látky obsiahnuté v banáne

Banán obsahuje celkom tri prírodné cukry a to cukrózu, fruktózu a glukózu kombinovanú s vlákninou. Vďaka týmto zložkám je banán zdrojom energie pre ľudský organizmus. Preto si banány obľúbili športovci, nakoľko bolo zistené, že dva banány poskytnú dávku energie potrebnú na doplnenie energie vydanej pri 90 minutovom cvičení.


Výskumy preukázali aj účinnosť banánu pri prekonávaní niektorých chorôb. Veľa ľudí potvrdilo, že sa napríklad pri depresii cíti lepšie po zjedení banánu. To je možné vďaka obsahu traptophanu čo je druh proteínu,  ktorý sa v tele premení na serotonín, ktorý je známy ako prvok zlepšujúci náladu a prinášajúci pocit šťastia.

 

Vitamín B6 reguluje hladinu glukózy v krvi a prispieva k zlepšeniu nálady. Vysoký obsah železa v banáne zlepšuje tvorbu hemoglobínu v krvi. Banány majú vysoký obsah potásia a nízky obsah soli čo robí z tohto tropického ovocia skvelý prostriedok v boji proti vysokému krvnému tlaku.

Nakoľko majú banány vysoký obsah vlákniny, pomáhajú k zlepšeniu stavu tráviaceho  traktu. Málo je známy vynikajúci účinok banánu na „opicu“. Napríklad banánovo mliečny koktejl osladený medom utíši žalúdok a prispeje k obnoveniu zničenej hladiny cukru v tele.

 

Účinky banánu na ľudské zdravie

Banánová šupka môže byť vhodným hojivým prostriedkom pri bodnutí hmyzom. Bolestivé miesto sa potrie vnútornou stranou šupky, čím sa značne zníži pálenie a podráždenosť pokožky. Vďaka obsahu B vitamínu môžu banány ukľudňovať aj nervový systém. Výskumy dokázali, že napríklad stres a nekľud sa lepšie zaženú banánom, než ukľudňujúcimi chemickými preparátmi.

Banány majú toľko pozitívnych účinkov na ľudský organizmus, že sa vyplatí jesť aspoň jeden banán denne.

 

Jedná sa o ideálnu pochúťku a náhradu sladkostí pre všetkých, ktorí držia diétu. Banány sú chutné a sýte. Je ich možné rôzne tepelne upravovať, ideálna je konzumácia za surova, nakoľko jedine tak si zachovajú všetky potrebné vitamíny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies