V Historickej radnici sa predstavia chasidské piesne

NETKY.SK • 22 November 2011, 06:39 • 2 min
V Historickej radnici sa predstavia chasidské piesne

V Historickej radnici sa predstavia chasidské piesne - Kultúra Ojedinelé zoskupenie hudobníkov prinesie v utorok 23. novembra o 19.

slovakia

left justify in out

img

Ojedinelé zoskupenie hudobníkov prinesie v utorok 23. novembra o 19.00 h do Historickej radnice v Košiciach európsku židovskú hudbobnú tvorbu. Emóciami nabitú chasidskú hudbu predstaví  bratislavský rabín Baruch Myers (klavír, spev), hudobníci Jozef Lupták (violončelo), Boris Lenko (akordeón) a Miloš Valent (husle, viola).
V chasidskej hudbe patrí dôležité miesto melódiám bez slov, pretože chasidské učenie tvrdí, že slová obmedzujú duchovné vyjadrovanie sa a že melódie bez slov môžu dosiahnuť duchovnú úroveň, ktorá je pre melódie s textom nedosiahnuteľná. Mnohé z týchto melódií budú súčasťou koncertu. Existujú však aj piesne s textami, ktoré pochádzajú z príbehov či žalmov.  „Piesne zohrávajú v chasidskom živote významnú rolu. Nikdy som sa nevzdal nádeje, že aspoň niečo z ich autentického ducha by sa dalo predniesť ľudom, ktorí by sa skôr ocitli v koncertnej miestnosti než v chasidskom zhromaždení," povedal rabín Myers.
Chasidské piesne debutovali na festivale komornej hudby Konvergencie v Bratislave v roku 2008 a tentokrát sa predstavia v Košiciach pod záštitou  Alexandra Ben-Zvi, veľvyslanca Izraela na Slovensku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies