V historickej pevnosti v Bangkoku pokračuje búranie domov napriek protestu tradičnej komunity

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 13:07 • 2 min
V historickej pevnosti v Bangkoku pokračuje búranie domov napriek protestu tradičnej komunity

BANGKOK - Napriek odporu obyvateľov a aktivistov pokračujú thajské úrady v búraní v domov postavených pri múre pevnosti z 18. storočia v historickej štvrti Bangkoku. Na tomto pozemku v rámci modernizácie a skrášľovania vzniká park.

slovakia

left justify in out

Komunita ľudí žijúcich v areáli pevnosti Pom Mahakan sa už desiatky rokov bráni zbúraniu svojich príbytkov, kde rodiny mnohých z nich žijú už v šiestej generácii. Mestské úrady označujú obyvateľov pevnosti za squatterov. Tí však úrady obviňujú z ničenia historických stavieb. Domy z tíkového dreva postavené v tesnej blízkosti hradieb slúžili v minulosti na ubytovanie palácovej stráže.

 

Architekti a akademici upozorňujú, že spoločenstvo ľudí žijúcich v pevnosti je jedným z posledných v Bangkoku, ktoré ešte udržiavajú stáročný spôsob života. Podľa odborníkov má sporné miesto potenciál stať sa turistickou atrakciou, ak by bolo správne udržiavané.

 

Obyvatelia domov postavených na území pevnosti v podstate ani nenamietajú proti plánom mestských úradov, ale chceli by dosiahnuť zachovanie svojej komunity a svojho spôsobu života. Navrhli, že by sa mohli zapojiť do stráženia alebo upratovania areálu pevnosti. Sú tiež ochotní platiť mestu nájomné za svoje domy.

 

Podľa aktivistov z medzinárodnej aliancie bojujúcej za právo na bývanie (IAI) komunita ľudí žijúcich na území pevnosti dokazuje svoju schopnosť účinnej samosprávy i organizovania kultúrnych podujatí pre komunitu i širšiu verejnosť. Konávajú sa tam pravidelne predstavenia i kurzy tradičných thajských tancov, výstavy alternatívneho umenia i koncerty, dielničky pre deti, na ktorých sa učia tradičné remeslá. Na rozdiel od pozemkov upravených a spravovaných mestom, v časti pevnosti, kde žije komunita, je poriadok, upravené záhrady a bezpečie, konštatuje IAI.

O komunite boli napísané dve knihy: jedna v thajčine, druhá v angličtine, a často o nej informujú miestne i zahraničné médiá.

 

Pom Mahakan je jednou z dvoch pevností, ktoré sa zachovali z čias, keď boli súčasťou mestského opevnenia vybudovaného ešte za vlády kráľa Rámu I.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona