V Hirošime sa zídu predstavitelia rekordných 100 krajín sveta pri príležitosti 70. výročia zhodenia atómovej bomby

NETKY.SK • 6 August 2015, 08:12 • 2 min
V Hirošime sa zídu predstavitelia rekordných 100 krajín sveta  pri príležitosti 70. výročia zhodenia atómovej bomby

HIROŠIMA - Predstavitelia japonského mesta Hirošima očakávajú na dnešných spomienkových slávnostiach pri príležitosti 70. výročia zhodenia atómovej bomby rekordnú účasť zástupcov približne zo 100 zahraničných krajín. Spolu s obyvateľmi mesta si tragédiu pripomínajú tiež najvyšší predstavitelia krajiny vrátane japonského premiéra Šinzóa Abeho.

slovakia

left justify in out

Oznámil to v noci nadnes denník The Japan Times s odvolaním sa na miestne médiá. Medzi prítomnými bude americká veľvyslankyňa Caroline Kennedyová, ktorá sa na tomto podujatí zúčastní už druhý raz za sebou, ako aj vysoká činiteľka ministerstva zahraničných vecí USA Rose Gottemoellerová, majúca na starosti dohľad nad zbraňami a medzinárodné bezpečnostné záležitosti.


Obe sa pripoja tiež k nedeľňajšej spomienkovej slávnosti v meste Nagasaki, ktoré zničilo druhé atómové bombardovanie zo strany Spojených štátov. Podľa amerického veľvyslanectva v Tokiu ide o prvý prípad, kedy sa na týchto podujatiach zúčastní vysoko postavený vládny predstaviteľ Washingtonu.


Organizáciu Spojených národov (OSN) bude v Hirošime zastupovať úradujúci vysoký predstaviteľ pre odzbrojenie Kim Won-sun, ktorý verejne prečíta odkaz od generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. Na spomienkovej slávnosti sa okrem iných zúčastnia aj diplomati z Británie, Ruska, Francúzska či Európskej únie.


Americké lietadlo typu B-29 zhodilo 6. augusta 1945 o 08.15 h miestneho času na centrum Hirošimy prvú atómovú bombu v dejinách použitú proti civilnému obyvateľstvu. Pri útoku zahynulo 70.000-80.000 ľudí a vyše 100.000 utrpelo vážne zranenia. Na následky ožiarenia neskôr zomreli desaťtisíce ďalších osôb.


Japonsko niekoľko dní po zhodení atómových bômb kapitulovalo, čím sa skončila druhá svetová vojna aj v Ázii. Na mieste epicentra výbuchu vybudovali v rokoch 1949-56 pamätný komplex. Od roku 1955 sa v Hirošime a Nagasaki každoročne konajú medzinárodné konferencie za zákaz atómových a vodíkových zbraní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies