V Helsinkách zriadia centrum na obranu proti dezinformáciám

NETKY.SK • 12 Apríl 2017, 06:28 • 2 min
V Helsinkách zriadia centrum na obranu proti dezinformáciám

HELSINKI - Deväť členských krajín Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) podpísalo v utorok dohodu o zriadení centra na boj proti hybridným útokom a šíreniu dezinformácií či nepravdivých správ vo fínskej metropole Helsinki.

slovakia

left justify in out

Memorandum o vytvorení centra v Helsinkách podpísali Spojené štáty, Británia, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Litva, Lotyšsko, Poľsko a Švédsko. Centrum uvedú do prevádzky ešte v tomto roku. Disponovať bude spočiatku rozpočtom 1,5 miliónov eur a pracovať v ňom budú odborníci a bádatelia spomedzi krajín, ktoré sa dohodli na jeho zriadení. Podľa predstaviteľa NATO Lorenza Meyera-Minnemana bude slúžiť EÚ a NATO ako platforma na výmenu odborných znalostí.

 

Hrozbám hybridných útokov budú teraz EÚ a NATO čeliť bok po boku, uviedol fínsky minister zahraničných vecí Timo Soini. Ďalej povedal, že boj s takýmito hrozbami je európskou prioritou, a dodal, že aj Fínsko sa už stalo terčom "hybridného ovplyvňovania" prostredníctvom dezinformačných kampaní. Nové centrum v Helsinkách bude úzko spolupracovať s už existujúcimi obdobnými inštitúciami zriadenými NATO - centrom na obranu proti kybernetickým útokom v Estónsku a strategickým komunikačným centrom v Lotyšsku.

 

Šírenie dezinformácií či nepravdivých správ sa za posledné roky stalo čoraz väčším problémom pre politikov v Európe aj Spojených štátoch, priblížila agentúra AP. Dodala, že obavy severských a pobaltských krajín v uplynulých rokoch vyvolávala najmä podľa ich mienky agresívna dezinformačná kampaň a systematické šírenie klamlivých správ zo strany Ruska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona