V Havane vzniklo prvé wi-fi centrum na Kube

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 17:25 • 2 min
V Havane vzniklo prvé wi-fi centrum na Kube

HAVANA - Kubánsky štátny telekomunikačný úrad udelil umelcovi Kcho povolenie prevádzkovať v jeho kultúrnom stredisku v metropole Havana prvé verejné internetové centrum v krajine. Informovala o tom dnes BBC.

slovakia

left justify in out

Sochár Kcho (vlastným menom Alexis Leyva Machado), ktorý má dobré vzťahy s kubánskou vládou, prevádzkuje centrum s vlastnou, vládou schválenou internetovou prípojkou, za ktorú platí približne 900 dolárov (852 eur) mesačne. 
     

Odhaduje sa, že akýkoľvek prístup k internetu má len približne päť až 25 percent Kubáncov. Dôvodom je aj to, že prístup k internetu je nesmierne drahý. Napríklad hodina pripojenia v internetovej kaviarni môže stáť až 4,50 dolára (4,26 eura), čo zodpovedá týždennej mzde priemerného Kubánca.
     

Kcho pre agentúru AP uviedol, že sa vo svojom centre rozhodol ponúkať internetové služby zdarma preto, aby pomohol Kubáncom spoznávať internet. Kcho je pravdepodobne jediným umelcom na Kube, ktorému vláda dovolí prevádzkovať centrum s verejným prístupom na internet prostredníctvom wi-fi siete. Práve na jeho výstave sa bývalý kubánsky prezident Fidel Castro doposiaľ naposledy objavil na verejnosti.
     

Mnoho analytikov na Kube chápe zriadenie verejného internetového centra ako malý, ale potenciálne významný krok vpred. Je totiž zrejmé, že k niečomu takému by nemohlo dôjsť bez tichého súhlasu vlády, ktorá podľa BBC pravdepodobne využíva umelcovu iniciatívu, aby zistila, či by nebolo možné ďalšie rozšírenie internetu na Kube.
     

Aj keď vo všeobecnosti možno tento krok vnímať ako príklad väčšej tolerancie úradov k slobodnému prístupu na internet, ďalším krokom by malo byť zníženie ceny pripojenia a zvýšenie jeho dostupnosti pre domácnosti.
     

Kubánska vláda už avizovala svoju snahu zmodernizovať takmer zastaranú alebo v niektorých prípadoch aj neexistujúcu telekomunikačnú infraštruktúru v krajine. Napriek tomu, že vďaka položeniu podmorského kábla medzi Venezuelou a Kubou v januári 2013 sa možnosti pripojenia na internet na Kube výrazne zvýšili, má táto ostrovná krajina druhé najhoršie pokrytie internetom na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies