V Hannoveri zneškodnili tri bomby z čias druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 8 Máj 2017, 07:51 • 2 min
V Hannoveri zneškodnili tri bomby z čias druhej svetovej vojny

HANNOVER - V nemeckom meste Hannover zneškodnili v nedeľu tri nevybuchnuté bomby z čias druhej svetovej vojny. Rozsiahla operácia si vynútila evakuáciu približne 50.000 miestnych obyvateľov, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Pyrotechnici mali pôvodne vytypovaných až päť miest, kde by sa mohla nachádzať nevybuchnutá munícia. Napokon sa našli len dve britské 500-kilogramové a jedna 1000-kilová bomba. Vo zvyšných dvoch prípadoch išlo len o kusy kovu.

Likvidácia dvoch bômb kontrolovanou explóziou prebehla bez problémov. Komplikácie sa vyskytli až u tretej poškodenej bomby, pri ktorej museli nasadiť špeciálnu techniku.

Jedna z najrozsiahlejších evakuácií v Nemecku od skončenia druhej svetovej vojny, ktorá sa týkala asi desatiny obyvateľov mesta, sa začala už v piatok večer. Väčšina ľudí však zostala vo svojich domovoch až do nedele rána. Povolenie na návrat dostali po približne deviatich hodinách.

Okolo 1000 ľudí sa uchýlilo do evakuačných centier. Záujemcovia mohli využiť aj mimoriadny bezplatný vstup do miestnych múzeí.

Nálezy nevybuchnutej munície z čias druhej svetovej vojny nie sú v Nemecku ničím neobvyklým. Jedným z posledných bola 1,8 tony vážiaca letecká bomba, ktorú zlikvidovali na Štedrý deň v juhonemeckom Augsburgu, kde museli evakuovať približne 54.000 ľudí.

Samotný Hannover, hlavné mesto spolkovej krajiny Dolné Sasko, bol počas vojny častým terčom náletov protinacistickej koalície. Za jednu jedinú októbrovú noc v roku 1943 naň zhodili asi 261.000 bômb.




 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies