V Hannoveri evakuujú obyvateľstvo, dôvodom je likvidácia nevybuchnutých bômb

NETKY.SK • 6 Máj 2017, 14:41 • 2 min
V Hannoveri evakuujú obyvateľstvo, dôvodom je likvidácia nevybuchnutých bômb

HANNOVER - Nemecké úrady už začali s postupnou rozsiahlou evakuáciou obyvateľstva, ktorá je súčasťou príprav na doposiaľ druhé najväčšie zneškodnenie nevybuchnutých bômb z druhej svetovej vojny, ktoré sa uskutoční v nedeľu v meste Hannover.

slovakia

left justify in out

Proces deaktivácie dovedna trinástich bômb sa začne v nedeľu tesne popoludní a môže trvať až do večera. Svoje domovy preto musí opustiť zhruba 50.000 ľudí z Hannovera. Prvých obyvateľov jedného z tamojších domovov so špeciálnou starostlivosťou už evakuovali v piatok večer. Informovala dnes agentúra DPA.

 

Pre väčšinu občanov v husto obývaných častiach mesta stanovili úrady začiatok povinnej evakuácie na nedeľu ráno o 9.00 hod. Evakuácia sa týka aj jednej nemocnice, siedmych domovov so špeciálnou starostlivosťou a továrne na výrobu pneumatík, uviedlo vedenie mesta.

 

Pre ľudí, ktorí budú nútení opustiť svoje domovy, pripravilo mesto viacero verejných podujatí - v múzeách, divadlách a na ďalších miestach. Zabezpečené budú mať tiež ubytovanie a jedlo. Nálezy nevybuchnutej munície z čias druhej svetovej vojny nie sú v Nemecku ničím zriedkavým. Jedným z posledných bola 1,8 tony vážiaca letecká bomba, ktorú zlikvidovali na Štedrý deň v juhonemeckom Augsburgu, pričom kvôli nej evakuovali 54.000 osôb.

 

Samotný Hannover, hlavné mesto spolkovej krajiny Dolné Sasko, bolo počas vojny častým cieľom Spojencov, teda protinacistickej koalície štátov. Za jednu jedinú októbrovú noc v roku 1943 naň zhodili asi 261.000 bômb.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies