V Handlovej spomínali na obete banských nešťastí

NETKY.SK • 10 August 2015, 22:27 • 2 min
V Handlovej spomínali na obete banských nešťastí

HANDLOVÁ - Položením bielych ruží k pamätníku na Ulici 29. augusta dnes večer vyvrcholil v Handlovej Deň bielych ruží, ktorý reaguje na najväčšiu tragédiu v histórii slovenského baníctva, a to výbuch v handlovskej bani z 10. augusta 2009.

slovakia

left justify in out

Obete baníckych nešťastí si k pamätníku prišli uctiť aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Peter Pellegrini, poslanci NR SR, zástupcovia štátnej správy, samospráv, pozostalí, banskí kolegovia i široká verejnosť. Tento deň je rovnako pamätným dňom obetí banských nešťastí, ktoré si doposiaľ vo svojej histórii vyžiadali 466 obetí.

 

Ako povedal vo svojom príhovore primátor Handlovej Rudolf Podoba, 10. august má pre Handlovčanov príchuť žiaľu a smútku, pretože v tento deň si pripomínajú hroznú tragédiu z roku 2009, keď si baňa v Handlovej zobrala daň vysokú v podobe 20 životov. "Nie náhodou si poslanci Národnej rady Slovenskej republiky pri svojom rozhodovaní, pri schvaľovaní zákona o štátnych sviatkoch a pamätných dňoch, vybrali ako symbol obetí banských nešťastí práve 10. august. Som presvedčený o tom, že baníci si ho zaslúžili," poznamenal.

"Mám tú česť a je mi veľkou cťou, že som tu dnes prvýkrát, a musím povedať, že to bolo veľmi dojímavé stretnutie a naozaj s veľkou úctou sme si pripomenuli všetky banské obete tých nešťastí, ktoré sa na Slovensku za tie roky dozadu stali," povedal predseda parlamentu Peter Pellegrini.

 

Ako poznamenal minister práce, napriek tomu, že veda a modernizácia pokročila, príroda je nevyspytateľná, geologické, hydrologické podmienky pod zemou sa veľakrát nedajú predvídať a, bohužiaľ, prinášajú aj nešťastia. "Ja som vyslovil ako minister práce takú trochu kacírsku myšlienku, že by som bol veľmi rád, aby žiaden kamenár už nenašiel prácu, že by vytesával ďalšie meno na tú tabuľu, do tej žuly. Bohužiaľ, ten život je taký, veď na Slovensku v priebehu prvého polroka tohto roka prišlo o život pri výkone práce 36 zamestnancov, ktorí sa nevrátili domov k svojim rodinám. Preto istá úcta, výzva, ale aj prevencia, ale aj snaha predchádzať tomu, aby sa akékoľvek úrazy, nedajbože smrteľné, stávali, je a ostane veľmi dôležitá aj pre budúce generácie," podotkol Richter. Podľa jeho slov si banícky stav zaslúži trochu iné postavenie, pričom na túto tému absolvoval viacero rokovaní a je pripravený v nich ďalej pokračovať.

 

V Handlovej Deň bielych ruží začal o 9.30 h rozozvučaním zvonov na Kostole sv. Kataríny, ktoré tak pripomenuli posledné spojenie s baníkmi v podzemí. Počas dňa mohli delegácie položiť kytice kvetov k pamätníku v širšom centre mesta, ako i na cintoríne pri Pamätníku obetí banských nešťastí na hornej Nitre.

 

V prípade najväčšieho nešťastia, ktoré si vyžiadalo životy 20 mužov, je už známy rozsudok. Trojicu pracovníkov Hornonitrianskych baní Prievidza odsúdil začiatkom mája samosudca Okresného súdu v Prievidzi na niekoľkoročné tresty odňatia slobody, ako i zákaz výkonu činnosti vedúcich pracovníkov. Rozsudok nie je právoplatný, obhajcovia obžalovaných i prokuratúra sa odvolali. Kauzou by sa mal teda zaoberať Krajský súd v Trenčíne, termín ešte známy nie je. Trenčianskemu súdu ešte prievidzský súd nedoručil spis prípadu, informoval hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus. Ako v tejto súvislosti dodal predseda parlamentu, na to, prečo ešte nie je kauza uzavretá, sa bude kompetentných pýtať.

 

Novela zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktorú poslanci NR SR schválili 26. októbra 2010, priradila do kalendára Pamätný deň Slovenskej republiky - 10. august ako Deň obetí banských nešťastí. Na stretnutí zástupcov Hornonitrianskych baní Prievidza a mesta Handlová, ktoré inicioval v roku 2010 primátor Handlovej, boli ako symbol tohto dňa vybraté práve biele ruže. Biela ako symbol nevinnosti a zelené lístky ako symbol nádeje, že sa už nič také nestane.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies