V Haagu začal obnovený proces s predstaviteľmi srbskej tajnej služby

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 13:59 • 2 min
V Haagu začal obnovený proces s predstaviteľmi srbskej tajnej služby

BELEHRAD/HAAG - Pred medzinárodným tribunálom v Haagu sa dnes začalo obnovené súdne konanie proti dvom bývalým vysokým predstaviteľom srbskej tajnej služby.

slovakia

left justify in out

Bývalý šéf tajnej služby Jovica Stanišič (66) a jeho zástupca Frank Simatovič (67) sú obvinení z trestných činov spáchaných počas občianskej vojny v bývalej Juhoslávii.

 

Obaja sa prvýkrát postavili pred haagsky tribunál pred 14 rokmi. Obžalovali ich z toho, že sa podieľali na trestných činoch prenasledovania, vraždách, deportáciách a nehumánnych činoch v Chorvátsku a v Bosne v rokoch 1991-1995, čo obaja kategoricky odmietli.

 

V máji 2013 Medzinárodný trestný tribunál pre vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii (ICTY) dospel k záveru, že Stanišič a Simatovič uvedené zločiny nespáchali a nariadil ich okamžité prepustenie.

 

Odvolací senát potom, čo prokuratúra 15. decembra 2015 oslobodzujúci rozsudok zrušila, nariadil opakovaný súdny proces.

 

Podľa srbských médií sa neočakáva, že by boli v rámci obnoveného procesu predložené nejaké nové dôkazy voči obžalovaným.

 

Vzhľadom na vážny zdravotný stav obvineného Stanišiča sa súdne pojednávania budú konať len trikrát do týždňa po dobu troch hodín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies