V Haagu sa začala obhajoba bývalého srbského generála Ratka Mladiča

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 15:04 • 2 min
V Haagu sa začala obhajoba bývalého srbského generála Ratka Mladiča

HAAG - V holandskom Haagu sa dnes začala obhajoba Ratka Mladiča, bývalého vrchného veliteľa síl bosnianskych Srbov počas občianskej vojny v rokoch 1992–1995.

slovakia

left justify in out

Mladič pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) čelí obvineniam z genocídy a zločinov proti ľudskosti.
     

Podľa stanice BBC 72-ročný Mladič odmieta 11 bodov obžaloby. Prvým svedkom v procese je Mile Sladoje, bývalý pomocník veliteľa srbských oddielov v Sarajeve, ktorý tvrdí, že nikdy nedostal príkazy na streľbu do civilistov v tomto dlhodobo obliehanom hlavnom meste Bosny a Hercegoviny.
     

V zhrnutí svojho svedectva prečítanom na pojednávaní Sladoje odmietol tvrdenia, že mu Mladič počas snajperskej kampane v rámci obliehania Sarajeva, ktoré trvalo od 5. apríla 1992 do 29. februára 1996, nariadil strieľať do civilistov. Obliehanie si vyžiadalo zhruba desaťtisíc mŕtvych - najmä z radov Moslimov.
     

Mladič je špeciálne obžalovaný z vedúcej úlohy pri organizovaní masakru približne 8000 bosnianskych mužov a chlapcov v obci Srebrenica v júli 1995, ktorý je považovaný za najväčšie zverstvo v Európe od druhej svetovej vojny. Bývalý generál označil ICTY za "satanský". Obhajoba tvrdí, že bol iba bežným vojakom plniacim rozkazy.
     

Mladičovi obhajcovia ho popisujú ako samozvaného vlastenca, ktorý bojoval za obranu svojho ľudu. Očakáva sa, že sa budú snažiť poukázať na jeho ťažkosti s pamäťou, ktorá mu znemožňuje rozlíšiť medzi skutočnosťou a zdaním. Obhajcom bolo priznaných 207 hodín na prezentáciu prípadu. Rovnaký čas dostala i prokuratúra.
     

Mladič bol na úteku 16 rokov. V roku 2011 ho zatkli na severe Srbska, kde žil pod falošnou identitou.
     

Pred tribunálom v Haagu sa z rovnakých zločinov zodpovedá aj bývalý prezident Republiky Srbskej Radovan Karadžič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies