V Guatemale sa skončili všeobecné voľby, vzíde z nich i nová hlava štátu

NETKY.SK • 7 September 2015, 06:43 • 2 min
V Guatemale sa skončili všeobecné voľby, vzíde z nich i nová hlava štátu

GUATEMALA - V Guatemale sa včera večer miestneho času skončili všeobecné voľby, z ktorých vzíde nový prezident, ako aj 158 zákonodarcov, 338 starostov miest a 20 členov Stredoamerického parlamentu (PARLACEN). Predbežné výsledky hlasovania sa očakávajú v priebehu dneška.

slovakia

left justify in out

Volebné miestnosti boli pre sedem a pol milióna oprávnených voličov otvorené 11 hodín. Podľa agentúry DPA však nadpolovičný počet hlasov nezíska ani jeden zo 14 prezidentských kandidátov; o hlave štátu sa bude musieť rozhodnúť v druhom kole volieb, ktoré je naplánované na 25. októbra.

 

Za najväčšieho favorita je považovaný konzervatívec Manuel Baldizón, ktorý v roku 2011 neuspel v rozhodujúcom kole volieb proti Ottovi Pérezovi Molinovi. Tentoraz sa v druhom kole stretne buď s centristom Jimmym Moralesom alebo bývalou prvou dámou Sandrou Torresovou, sociálnou demokratkou.

 

Otto Pérez Molina, ktorý sa stal prezidentom v roku 2012, odstúpil minulý týždeň kvôli obvineniu z korupcie. Jeho námestníčka Roxana Baldettiová je od augusta vo väzbe ohľadom rozsiahleho prípadu úplatkárstva. Za dočasnú hlavu štátu bol do januára budúceho roka vymenovaný Alejandro Maldonado.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies